Přečtěte si: Autistů přibývá. K základní dostanou v Brně i střední školu

středa 30. března 2016 ·

Nerozumí tomu, co vidí a slyší. Cítí se jako návštěvníci na cizí planetě. Tak vnímají své okolí děti s autismem. V Brně jich každoročně přibudou desítky. Pro autisty existuje v České republice jediná základní škola v brněnských Černovicích, která ročně přijímá jen sedm žáků. Na víc žáků nemá prostory. Nedostatek tříd má vyřešit její rozšíření do budovy bývalé střední školy v Hapalově ulici v Řečkovicích. Pro autisty tam přibude také střední škola. Krajští zastupitelé plánu rozhodnou příští měsíc.


Z článku Dominiky Vágnerové v Deník.cz vybíráme:

Autistická škola sídlí v budově ve Štolcově, kterou vlastní magistrát. Podle ředitele Tomáše Musila potřebuje zhruba pět nových místností. „Třídy jsou přeplněné. Už letos jsme navýšili jejich kapacitu z maximálně šesti na osm dětí," vysvětlil. Škole podle něj chybí i relaxační místnost nebo kabinety pro učitele.(...)

Podle Juránka počet rodičů, kteří mají zájem o vzdělávání svých dětí v autistické škole přibývá. „I přes současné trendy zaměřené na společné vzdělávání lze konstatovat, že se děti a žáci s autismem obtížně vzdělávají v podmínkách inkluze," dodal.

O rozšíření zařízení na obě budovy rozhodnou krajští zastupitelé v dubnu. V Hapalově ulici chce vedení školy otevřít nové třídy. Plánuje založit mateřskou školu a jednoletou a dvouletou střední školu praktickou. „Zvažujeme i otevřít speciální třídy pro autisty, kde by se učili podle osnov pro běžné základní školy," nastínil plány ředitel.

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
30. března 2016 v 16:05  

Tak fajn. A jak to prosím koresponduje se skutečností, že všude po republice budeme od 1. září autisty cpát do třicetihlavých tříd v běžných základních školách, protože jejich vzdělávání v menším kolektivu pod vedením specálního pedagoga v praktické škole, byť s mentálně postiženými žáky, ale podle normálního RVP, vyhláška znemožňuje, a vytvářet pro ně v malých praktických školách separé třídy bude organizařně a legislativně nemožné?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.