Máte slovo s M. Jílkovou: Šokující útoky studentů na učitelku

pátek 11. března 2016 ·

Hosty pořadu budou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal, psycholog David Čáp, předseda Sdružení učňovských zařízení a ředitel SOU Ohradní Karel Dvořák, ředitel ZŠ Glowackého Miroslav Koranda a další.



Záznam pořadu na webu České televize

Stránka pořadu Máte slovo na Facebooku

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. března 2016 v 7:33  

Někteří lehce naznačili některé reálné problémy našeho školství.
Pár teoretiků se pokusilo přihřát svou polívčičku.
Ukázala se nefunkčnost systému - teoretizování psychologů, přes bezzubost inspekce, touha po financích školitelů až k mizernému právnímu prostředí.
Otevřela se skříňka s červy.
Otázkou je, jestli paní ministryně vydrží ve funkci dost dlouho, aby stihla i něco z toho řešit. Zatím se snaží, ale nestačí zírat. Mám obavu, že se stejně jako v předchozích případech brzy objeví nějaká aféra, ministyně ztratí důvěru a nějaký úředník z ministerstva(Kopicová nebo někdo jiný) dostane za úkol situaci stabilizovat(pro méně chápavé - zamést pod koberec). I když to ututlávání je stále těžší a těžší.

Unknown řekl(a)...
11. března 2016 v 9:42  

Pan psycholog David Čáp + pan prostovlasý z publika vskutku vypadali na to, nechci jim to podsouvat, že na vině jsou pouze a jedině učitelé. Tento jednostranný pohled je velmi škodlivý. Pěkný dotaz měl na ústředního inspektora a MŠMT pan J.W., pač trefil v kauze "průmyslovky" do černého.

tyrjir řekl(a)...
11. března 2016 v 14:20  

Pořad se dost úzce fenomenologicky zabýval projevy a řešenim jednoho nejlépe viditelného druhu šikany učitelů. Ostatních druhů, projevů a příčin šikany učitelů (viz. komentáře výše) se jen lehce a jaksi mimoděk dotknul. Šikana učitelů že strany rozpočto a grantožroutů, ze strany psychologů a ze strany ČŠI byla jen naznačena. "Otevřela se skříňka s červy" - souhlasím. J.Týř

Petr řekl(a)...
11. března 2016 v 16:35  

Mě osobně nejvíc zaujal příspěvek žáka pardubického gymnázia - pana Pražáka.
Cituji: "Jak je možné, že někteří učitelé dokáží s takovými žáky zatočit a mají respekt a jiní ne?"
Myslím, že v tom je jádro pudla. Pokud si nedokážu získat respekt u žáků, jen těžko mi pomůže vedení školy, nebo ČŠI, MŠMT. Pokud ano, za cenu nějakých nařízení, tak mi to žáci pak "předvedou" mimo školu, kam tato nařízení "nedosáhnou".
Byl bych nerad, aby si někdo myslel, že tyto excesy schvaluji, ale pokud zjistím, že například nejsem dobrý dozorce v káznici (nemám před MUKLY respekt), půjdu raději dělat něco jiného.
A teď mě klidně "ukamenujte", jste li bez viny. :-)
Petr

Unknown řekl(a)...
11. března 2016 v 19:05  

Petře souhlasím, ale je to hodně zúžený pohled na problém. Chápu, že na kvalitním gymnáziu není problémem s žákem zatočit(pokud je kantor odborník) a pokud žáku záleží na známkách. I když někteří pseudoodborníci by už křičeli, co to znamená s žákem zatočit. Ale na ZŠ a učilišti už dávno nemá učitel jak. Někteří žáci jsou odolní a zkušení recidivisté vyhození i z více škol. Tam má problém i statný ředitel školy, natož padesátikilová učitelka. Nic menšího než podmínečné vyloučení nefunguje. Na ZŠ nemají ani to. Známky tyto žáky nezajímají. Pokud rodiče nereagují, nemá škola jak je postihnout. Pokud mají rodiče tlačenku u zřizovatele, může si dítě dělat co chce. Odnáší to ty poctivé děti, které se nic nenaučí.
Pokud kantor nemá zastání, tak opravdu nezbývá nic jiného, než jít pryč. Věřte tomu, že ti, co měli příležitost už dávno ze škol utekli. Dnes už hodně odchází i ti dobří, kteří ještě naivně doufali ve zlepšení. A do školství jdou nezaměstnaní, kteří po žácích nic moc nechtějí a mají klid. Žáci si hrají na mobilech a nic neumí.
Ředitelé nemají z koho vybírat. Dnes je zachraňuje klesající počet žáků, tedy klesá i počet zaměstnanců. Až se demografická situace obrátí(už se to projevuje na ZŠ), objeví se problém s nedostatkem kvalitních učitelů v plné síle.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.