ČŠI: Tematická zpráva – Zápisy žáků do 1. ročníku základního vzdělávání

středa 23. března 2016 ·

Česká školní inspekce zveřejnila tematickou zprávu, která je výstupem inspekční činnosti zaměřené na problematiku zápisů do 1. ročníků základních škol. Česká školní inspekce v minulosti opakovaně upozorňovala na nejednotnost praxe při realizaci zápisů do 1. ročníku základního vzdělávání. Zatímco v některých školách je zápis organizován jako motivační, posuzování dovedností je pouze orientační a probíhá přirozenou hravou formou, v jiných školách se forma zápisu přibližuje téměř formátu přijímacích zkoušek. Cílem tematické inspekční činnosti bylo zjistit, zda se zápisy odehrávají korektně a zda na děti nejsou kladeny nepřiměřené nároky. Současně bylo ověřováno, zda nedochází k přijímání dětí mimo spádové obvody na úkor dětí spádových.


3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. března 2016 v 6:36  

Pochopil jsem to tak, že k zápisu přijde matka s občanským průkazem a rodným listem dítěte a dítě nemusí učitelé u zápisu ani vidět. A metodika tak bude jednotná a nestranná. ČŠI pak bude spokojena, MŠMT bude spokojeno,...a ostatně i učitelé budou spokojeni a nebudou muset nic vymýšlet.

Vít Tomis řekl(a)...
23. března 2016 v 7:29  

Pochopil jste to špatně - genderově nevyváženě.
Právo přijít s rodným listem musí mít i otec, případně registrovaný partner rodiče.

Unknown řekl(a)...
24. března 2016 v 8:12  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.