Spolek Česká škola bez hranic vydal interaktivní výukové materiály věnující se osobnosti Jana Husa

středa 23. března 2016 ·

Jedná se o pracovní listy pro žáky a metodické listy pro učitele, které se zabývají Janem Husem v kontextu civilizace pozdního středověku a zprostředkovávají vícerý pohled na husitskou problematiku: jak českýma očima (husity a jejich stoupenců), tak i očima západních katolických monarchií (Francie a Německé říše). Součástí výukových materiálů je audiovizuální dokument, který žáky vede ke kritickému přemýšlení a hodnocení toho, jak je téma husitství zpracováno ve filmové tvorbě.


Materiály obsahují:

  • Medailonek pro žáky, život Jana Husa v datech, pracovní listy pro žáky (1. stupeň – úroveň A, 2. stupeň – úroveň B, střední školy – úroveň C).
  • Medailonek pro učitele a metodický průvodce pro učitele (úroveň A, B, C) s návodem, jak s výukovým materiálem pracovat.
  • Audiovizuální dokument pro žáky, který je založený na porovnávání ukázek ze dvou prozatím natočených filmů o Janu Husovi – z filmu Otakara Vávry „Jan Hus“ z roku 1954 a třídílného televizního filmu Jiřího Svobody „Jan Hus“ z roku 2015.

Pracovní listy jsou sestaveny tak, aby vedly žáky k přemýšlení o dějinných souvislostech, učily je pracovat s různými druhy pramenů, samostatně vyhledávat a zpracovávat informace. Záměrem audiovizuálního dokumentu je zejména kritické hodnocení vybraných filmových ukázek. Ty jsou posuzovány z hlediska historického, politického, ideologického a estetického. Žák je veden k tomu, aby podle požadovaných kritérií posoudil charakter jednotlivé scény, či výpovědi, a aby byl schopen odhalit záměr autora a případný ideologický plán.

Materiály naleznete na stránkách spolku Česká škola bez hranic, kde jsou volně ke stažení na csbh.cz/pro-ucitele/jan-hus-husitstvi/materialy-pro-praci-ve-tride.

Audiovizuální dokument zašleme na vyžádání. Z důvodu autorských práv nemůže být vystaven na internetu. K dispozici je krátká ukázka csbh.cz/pro-ucitele/jan-hus-husitstvi.

Spolek Česká škola bez hranic zajišťuje výuku češtiny a českých reálií pro děti ve věku od 18 měsíců do 15 let za hranicemi ČR jako doplnění každodenního vzdělání, které děti českého původu získávají v zahraničních školách. V současné době působí ve Francii, Německu, Švýcarsku, Belgii, a Velké Británii. Dalších asi 40 spolupracujících škol se nachází po celém světě.

Výukové materiály volně navazují na naše předchozí projekty – pracovní listy pro žáky a metodiky pro učitele věnující se tématům: Výtvarníci v československých legiích, Významní cizinci v novodobých dějinách Československa, Osudy Čechů v zahraničí, Literární umělci v československých dějinách. Vše je k dispozici na webu csbh.cz/pro-ucitele.

Výukové materiály vznikly díky podpoře MŠMT ČR v rámci programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce 2015.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.