Přečtěte si: Vzdělávání v éře průmyslu 4.0

úterý 2. února 2016 ·

Místo abychom hledali způsob, jak se připravit na budoucnost, snažíme se konzervovat ji. Ve vzdělávání jsme od Marie Terezie ušli výrazně kratší cestu. Paradoxem je, že směr lze otočit jedině prostřednictvím vzdělávání samotného.


Z komentáře Bohumila Kartouze v iHNed.cz vybíráme:

Je evidentní, že automatizace, robotizace a internet věcí umějí převzít materiální a částečně i kognitivní produkci. Je evidentní, že se technologie, ekonomika - a následně i společnost - mění před očima. Některá povolání zanikají a jiná vznikají. Na Oxfordu na to dokonce vymysleli nástroj: zadáte parametry svého zaměstnání a zjistíte, jestli má budoucnost.

Nejistota vyvolává reakci. Hledá se příslovečný pevný bod: minulost. Místo abychom hledali způsob jak se připravit na budoucnost, snažíme se konzervovat ji. Ve vzdělávání jsme od Marie Terezie ušli výrazně kratší cestu. Paradoxem je, že směr lze otočit jedině prostřednictvím vzdělávání samotného.

7 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
2. února 2016 v 15:19  

Bohumil Kartous to je název nějaké bety tuzemského počítačového programu typu generátoru náhodných slov, že?...
Viz
http://nazory.ihned.cz/komentare/c1-65140190-vzdelavani-v-nbsp-ere-prumyslu-4-0

:)))) J.Týř

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. února 2016 v 16:56  

Vykašlete se na binární kódy a pilujte si pravopis.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. února 2016 v 17:03  

"Ve vzdělávání jsme od Marie Terezie ušli výrazně kratší cestu. Paradoxem je, že směr lze otočit jedině prostřednictvím vzdělávání samotného."

Otočit? Kam chcete otočit směr? Netočí se vám z těch příměrů hlava? Nepodceňujte slovo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. února 2016 v 17:10  

"Ve vzdělávání jsme od Marie Terezie ušli výrazně kratší cestu. Paradoxem je, že směr lze otočit jedině prostřednictvím vzdělávání samotného."

Pocitově na mne to sdělení působí jako volání po návratu zpátky do výchozího bodu.
Není-li stanoven úhel změny směru pohybu, pak 'otočením' se myslí zpravidla o úhel velmi blízký pí radiánů. Všechno ostatní je pojímáno jako 'na-to-če-ní'.

tyrjir řekl(a)...
2. února 2016 v 18:23  

Jedna z docela rychle se otáčejících věcí je např. zubařská fréza. Vydává takový vysoce kvílivý zvuk. Nemá ale reversní chod. Ten má např. příklepová vrtačka - směr otáčení se mění zpravidla takovou páčkou. Ta příklepová vrtačka je docela rozumně "vyprojektovaná" věc. Vlevo v bok, Vpravo v bok a Čelem vzad jsou otáčení povely.
Kartousovy myšlenkové piruetky a kotrmelce jsou myslím docela zábavné, inspirativní a také varující :))))))
J.Týř

Miloslav Novotný řekl(a)...
2. února 2016 v 20:19  

Nebyla to ztráta času, podívat se na originál. K popukání. Ten designovaný vůl redesignoval i první vyjmenované slovo po m.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. února 2016 v 22:20  

Ještě jsem se nesrovnal s web 2.0, nedávno jsme dokonce přeskakovali hned dvě jednotky taky na něco .0. Mám doma 1+2 rodinu (tedy pořád 1.0 manželka + 2 x 1.0 dítě), bydlíme v 5 + 1 a teď průmysl 4.0.

Jak je to možné bez pánů Brdičky a Neumajera?

Život v X.Y je jediné, co nás čeká?

Já chci k Chocholouškovi, hned.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.