Přečtěte si: Sociálka se může stát bičem na rodiče, kteří nesouhlasí s inkluzí

neděle 14. února 2016 ·

Hodně nemilé návštěvy by se mohli dočkat rodiče handicapovaných dětí, kteří nesouhlasí s inkluzí v podobě, jakou chce zavést ministryně školství Kateřina Valachová. Pokud totiž rodiče nebudou souhlasit s formou vzdělávání svého potomka, kterou doporučí školské poradenské zařízení (ŠPZ), může si na rodinu posvítit Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) čili sociálka.


Z článku Petra Kozelky v Novinky.cz vybíráme:

Možnost povolat sociálku potvrzují informace z webu ministerstva školství. „Za nezletilého žáka jedná ve věci vzdělávání jeho rodič, a to vždy v zájmu žáka. ŠPZ navrhuje nejvhodnější vzdělávací cestu pro žáka se speciální vzdělávací potřebou a jeho úkolem je vždy jednat v zájmu žáka, tedy aby zvolená cesta byla také zárukou kvalitního vzdělávání žáka. Pokud jsou obě strany ve shodě, pak je vše v pořádku. Pokud ale jedna ze stran, obvykle rodič chce, aby dítě bylo vzděláváno například ve speciální škole, a není k tomu důvod, pak může do vzájemného jednání vstoupit OSPOD,“ píše se na webu ministerstva.

Právo se na ministerstvo obrátilo s dotazem, zda takový postup není příliš velkým zásahem do rodinného života, ovšem dočkalo se jen velice obecné odpovědi. „Přestup žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na běžné školy bude záležet na vůli rodičů, doporučení ŠPZ a také na možnostech zvolené školy,“ zní odpověď. Ministerstvo ještě doporučilo, aby se rodiče se svými problémy neobraceli na novináře, ale přímo na pracoviště zabývající se inkluzí.






12 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. února 2016 v 16:28  

Práva rodičů jsou podřazena státu? Excesy ze strany "některých aktivistů" nelze vyloučit. Roste nám zde takový český Barnevernet. Již ho jen privatizovat a převést do soukromých rukou.

Eva Adamová řekl(a)...
14. února 2016 v 17:01  

"V praxi by měl systém fungovat tak, že pokud rodič i přes doporučení ŠPZ bude chtít posílat dítě do běžné školy, bude všechno v pořádku. Pokud se ale situace obrátí a přes doporučení bude rodina trvat na tom, aby dítě navštěvovalo speciální školu, stávají se rodiče podezřelými a na scénu může nastoupit sociálka."

Tento odstavec hovoří za vše. Tvůrci vyhlášky se zřejmě domnívají, že v prvním případě koná rodič v nejlepším zájmu dítěte, kdežto v tom druhém v jeho nejlepším zájmu nekoná. Jakými myšlenkovými postupy k tomu dospěli, zůstává všem utajeno.

jir řekl(a)...
14. února 2016 v 17:07  

Sociálka je dnes často bezzubá, když někdo do školy nechodí vůbec, takže když bude žák chodit aspoň někam ...

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. února 2016 v 17:22  

A ŘÍKÁME TOMU ROVNÝ PŘÍSTUP !!!!!

Unknown řekl(a)...
14. února 2016 v 17:46  

Tohle jsou nebezpečné myšlenky.
Rodiče mohou rozhodovat o svých dětech jedině v tom smyslu, že se podrobí inkluzivnímu šílenství. Jinak jim hrozí sankce. To už je velký zásah do lidských práv a do práv osob s mentálním postižením.

Pamatuji dobu, kdy někteří rodiče svoje mentálně postižené děti schovávali, aby jim je "nedali do ústavu". Budeme také schovávat postižené děti, aby nemusely do inkluze?

Je k tomu zajímavá diskuse na Novinkách.

Slávina řekl(a)...
14. února 2016 v 19:35  

Neuvěŕitelná arogance moci ! Co všechno se stihlo zařídit, aby rodičům nezbyla jiná možnost, než dát dítě "do inkluze"!
A to ke všemu bez veřejné diskuze! Běžná skupina rodičů nemá čas číst mezi řádky , aby vytušila, co za zrůdnost se chystá.
Sociálky budou nadlidi ??? Opravdu od Norska dost zvrhle " opisujeme".To jsme zemí Komenského a Matějčka!

Miloslav Novotný řekl(a)...
14. února 2016 v 20:48  

Opakování je matkou moudrosti, tak ještě jednou, a bude-li třeba, kdykoliv znovu: "Plošná nařízená inkluze je aktuálně nejnebezpečnější, ne však jedinou formou likvidačního útoku, (na)řízeného a financovaného cizí mocí, na české školství a vzdělávací systém jako jeden z atributů národa.“ Věřím, že jako nositelé říšského vyznamenání „smějící se bestie“ se z řetězu, který je součástí ocenění, opět vysmekneme. Má smysl diskutovat s otevřenými záškodníky?

Jan řekl(a)...
14. února 2016 v 21:01  

Společné vzdělávání, které má být od září spuštěno na základních školách, bude podle prezidenta Zemana jedním z mnoha nezdařených experimentů a dětem uškodí.

„Pokud inkluze skutečně začne, tak to bude jeden z mnoha nezdařených experimentů v našem školství, který dětem i učitelům uškodí,“ prohlásil prezident Zeman, který inkluzivní vzdělávaní kritizoval už loni. Podle něj jde o módní vlnu. Někdejší premiér a člen prezidentova poradního týmu Jiří Rusnok to podle Zemana označil za „lidskoprávní šílenství“.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/zeman-se-postavil-za-stropnickeho-rekl-pravdu-mohl-lhat-nebo-delat-ze-sebe-blbce-g0j-/zpravy-domov.aspx?c=A160214_175508_ln_domov_ELE

Tak je to celkem hezké, že kromě sprosťáren pan prezident je ještě schopen produkovat něco jiného, ale to asi tak všechno, co lze o jeho hraběcích názorech říci. Mimochodem, pan hrabě, pardon pan prezident a občan Zeman, tuhle ptákovinu podepsal, takže svým způsobem stojí ve stejné řadě s paní ministryní, náměstkem Štechem a všemi neziskovkami, které se na inkluzi podepsaly.

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. února 2016 v 6:00  

Ježíš netahejte sem zase prezidenta.je jedno, jaký tu má kdo názor na Zemana,jde o děti.
JDE O DĚTI a taky jejich rodiče.

turistao 982 řekl(a)...
15. února 2016 v 9:56  

Sečteno a podtrženo: Sociálka rozhodne, ale rodiče odpovídají za dítě (za jeho rozvoj). Nebo tomu rozumíte jinak?

R.Valenta řekl(a)...
17. února 2016 v 16:47  

Myslím si, že diskuze je bezpředmětná.K uvedené situaci nemůže dojít.I kdyby se rodič postavil na hlavu, tak mu dítě do speciální školy ředitelka nemůže příjmout bez doporučení poradny.
A protože dle nových měřítek jsou téměř všechny děti schopny inkluze,dochází k redukci speciálních škol- nejsou děti.
Tak že inkluze se sice "odloží", ale ve skutečnosti speciální školy bez žáků zaniknou .
A hurá, mužeme začít zakládat soukromé základní školy pro děti, jejichž rodiče si to budou moci dovolit (neb jim není lhostejné vzdělání potomků). Fajn podnikatelský záměr. konečně nám to vyšlo........

R.Valenta řekl(a)...
17. února 2016 v 17:30  

Myslím si, že diskuze je bezpředmětná.K uvedené situaci nemůže dojít.I kdyby se rodič postavil na hlavu, tak mu dítě do speciální školy ředitelka nemůže příjmout bez doporučení poradny.
A protože dle nových měřítek jsou téměř všechny děti schopny inkluze,dochází k redukci speciálních škol- nejsou děti.
Tak že inkluze se sice "odloží", ale ve skutečnosti speciální školy bez žáků zaniknou .
A hurá, mužeme začít zakládat soukromé základní školy pro děti, jejichž rodiče si to budou moci dovolit (neb jim není lhostejné vzdělání potomků). Fajn podnikatelský záměr. konečně nám to vyšlo........

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.