Přečtěte si: Školy čeká změna: Peníze dostanou za odučené hodiny, ne za počet žáků

středa 24. února 2016 ·

Způsob financování škol se změní. Už nebudou dostávat peníze jen podle počtu žáků, navrhuje novela školského zákona, kterou představilo ministerstvo školství. Měla by zohlednit počet učitelů na školách, obsazenost tříd i to, kolik je v nich žáků se speciálními potřebami. Jak bude změna fungovat v praxi, bude záležet na tom, kolik bude mít ministerstvo školství k dispozici peněz.

Z článku Markéty Hronové v iHNed.cz vybíráme:

"My v podstatě ministerstvu oznámíme, kolik hodin naši pedagogové odučili, a podle toho oni vypočítají, kolik nám pošlou peněz," vysvětluje Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací, který se na přípravě zákona podílí. Jestli bude novinka fungovat, hodně záleží na tom, kde ministerstvo udělá čáru a řekne: tohle je maximum, které můžete odučit, více vám nezaplatíme. "Na jeho vzniku se teprve pracuje," uvádí Zajíček.(...)

Ministerstvo školství zkusilo propočítat, co by novela pro různé typy škol znamenala. Ukázalo se, že hlavně pro malé a nenaplněné školy by byla nevýhodná. Proto chce některým školám ušlé finance "kompenzovat". To by si vyžádalo 2,5 až 5 miliard korun navíc. "I tak ale v jejich propočtech zůstalo tak 15 procent škol, které si pohorší," uvádí starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada. Zřizují jednu školu, kde mají po jedné třídě v každém ročníku od 1. do 9. třídy.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. února 2016 v 15:03  

vidím, žr toto závažné téma jest většině takříkajíc šumák a raději všichni zběsile planě debatují o inkluzi,tak bych vás chtěl upozornit na dvě krajní situace: v té první,bude část učitelů propuštěna pro nadbytečnost (bude to skvělá příležitost, jak se zbavit potížistů) a ti co zbudou,tak budou fajrovat od rána do večera (tuto variantu budou podporovat zřizovatelé),druhá varianta budeme makat na dvou či třech školách souběžně,aby to hodilo alespoň ten úvazek (tohle budou podporovat ředitelé),no a pak jest možný jakýsi kompromis,ve kterém se skrývá ďábel , a to jest střídání různých druhů pracovně právního vztahu (to bude podporovat paní ministryně)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.