Přečtěte si: Postižené děti čeká během dvou let nová diagnostika

středa 3. února 2016 ·

Ministryně školství uklidňuje, že práva rodičů zůstanou zachována. Oni rozhodnou.

Z článku Pavlíny Roztočilové v Pardubický.Deník.cz vybíráme:

„Do toho přijdou také ještě volby a situace na ministerstvu školství se může změnit," dodala Jana Smetanová. Na ZŠ Polabiny II se v minulosti hlásily děti s autismem a mentálním postižením, ale nakonec využily jiné školy.

K integraci hendikepovaných žáků dochází v českých školách už nyní, právní úprava to umožňuje. V budoucnu by ale mělo být společné vzdělávání dětí zdravotně postižených, průměrných i mimořádně nadaných ještě častější.

V Pardubicích se dětem s nejrůznějšími problémy věnuje například Základní škola praktická v ulici Artura Krause. Chodí sem žáci s autismem, s Downovým syndromem, s ADHD – poruchou pozornosti, i dalšími hendikepy.

Rodiče zdejších žáků zatím neprojevili zájem o zařazení svých dětí do běžných základních škol. „Rodiče jsem o této možnosti informovala. Zatím žádnou žádost o přestup nemáme," prohlásila ředitelka školy Daniela Ročková.

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
3. února 2016 v 19:57  

Tak to vypadá, že nám Valachová začíná onoho dvouletého "odkladu" inkluze mediálně šikovně využívat.

Jenže vážení:
1. Ty dva roky na náběh nového systému byly v prováděcí vyhlášce uvedeny od samého začátku.
2. Celá ta švancparáda 1.9. 2016 prostě vypukne.
3. V konečném důsledku to znamená, že budeme inkludovat za stejných podmínek, za kterých jsme inkludovali doposud, tedy v podstatě bez peněz, jen rediagnostikované a nově diagnostikované děti budou mít finance přidělené nárokově. A tady se musím ptát, není to diskriminační? Copak LMP před zářím je jiné než LMP po září? A co když nebudou peníze? Budou pak poradny ruku v ruce s novými diagnózami a rediagnózami asistenty a další finančně náročné věci vůbec navrhovat?
4. 80 milionů půjde do PP poraden.
5. Školení k inkluzi se budou platit z evropských peněz přes šablony.
6. Stejně tak přes šablony bude moci škola zaměstnat speciálního pedagoga nebo psychologa na 0,1 úvazku na dva roky.

Nad takovýmto "odkladem" není věru proč jásat, protože suma sumárum jsme tam, kde jsme byli před připomínkovým řízením, jen paní ministryně se nám naučila šikovněji vystupovat na veřejnosti, což nám ovšem bude při zavádění inkluze platné asi jako mrtvému kabát.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. února 2016 v 6:21  

To zas bude zazracne "uzdravenych"!!!!!!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. února 2016 v 9:32  

Odklad diagnostiky vytvoří na školách žáky dvou kategorií. Zřejmě i podpora budou dvou kategorií.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.