Přečtěte si: Norská škola nabízí žákům místo tělocviku počítačové hry

neděle 7. února 2016 ·

Oliver Smith informuje na webových stránkách The Memo o norské škole, která se pro nadcházející školní rok rozhodla nabídnout studentům jako alternativu ke klasickému tělocviku hodinu eSportů. Navazuje tak na neobvyklý nápad realizovaný už například na švédské škole Arlanda, která zařadila eSporty jako předmět minulý březen na základě velké poptávky studentů.

Norská střední škola Garnec plánuje pilotní projekt soutěžních počítačových her o pěti hodinách týdně pro třicet žáků, kteří mohou místo atletiky hrát herní hity jako StarCraft II, Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 nebo League of Legends. Postupně se z projektu má stát plnohodnotný předmět, jakým je tělesná výchova, zařazený do osnov školy s propracovaným hodnocením pokroků žáků.

Hodiny eSportů však nerezignují na pohybové aktivity jako takové. Devadesátiminutové bloky zahrnují vedle herních znalostí, dovedností a komunikace v týmech také cvičení na postřeh, fyzickou sílu a výdrž. Oblíbenost eSportů u žáků je značná. Světový průmysl eSport dosahuje hodnoty 400 miliónů liber a nejlepší hráči si nejen vydělávají závratné částky, ale jsou také novodobými ikonami mladých.

Zdroj: The Memo

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

9 komentářů:

PUR řekl(a)...
7. února 2016 v 11:15  

Svět se zbláznil.

P.S. Jak dlouho bude trvat, než někdo "inovativní" s tímhle příjde v ČR? Případně za jak dlouho to MŠMT nařídí povinně, protože to mají v té vzorové Skandinávii?

Eva Adamová řekl(a)...
7. února 2016 v 11:41  

A Komenský vstává z hrobu a prohlašuje: Takto jsem to s tím škola hrou ale opravdu nemyslel.

poste.restante řekl(a)...
7. února 2016 v 12:25  

Postupně se z projektu má stát plnohodnotný předmět, jakým je tělesná výchova, zařazený do osnov školy s propracovaným hodnocením pokroků žáků.

Třeba je to jen ďábelská finta, jak žákům hraní her znechutit. Udělejte z oblíbené činnosti povinnou a nechuť je hned značná. :-)

Teď vážně. Nahradit pohyb u zdravých žáků hrbením se na židli a čuměním na obrazovku považuji za zhůvěřilost.

Hry lze samozřejmě ovládat i vlastním pohybem. Rozhraní jako Kinect, nebo Wii mají sice ještě daleko k dokonalosti, ale použít se dají.
Pak by to mělo smysl.
Ale nejsem si jist, jestli v článku zmiňované hry lze i uvedeným způsobem ovládat.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. února 2016 v 12:44  

Jednou to přijít muselo. Takže pokus přivést děti k údajnému zdravějšímu živobytí třetí hodinou tělocviku by měl být rozhodně akcelerován přidáním dalších hodin.
Trenažéry dobrý. Libí se mi, když si někdo autem dojede do fitka zachodit si na pásu.
Nakonec, u počítače se dítě nezraní. Žádné zhmožděníny, podvrknutiny či přeraženiny.
V oblasti sexu to tuším funguje docela dobře.

PUR řekl(a)...
7. února 2016 v 15:15  

ad Eva Adamová

Už jsem to tu kdysi psal - není hra, jako hra. Komenský měl na mysli divadelní hru, nikoli zábavné hraní si. Taky celý název jeho práce je Škola hrou neboli Živá encyklopedie, to jest Procvičení Brány jazyků na divadle. K tomu sepsal 8 divadel, ve kterých probral témata - příroda, člověk, řemesla, škola, univerzita, morálka, rodinný život a život ve státu a církvi. Tato žákovská divadelní představení mu byla prostředkem k procvičování, opakování a dobrému zapamatování si vědomostí. Tedy nikoli hraní divadla coby prožitek, ale prostředek k dobrému zapamatovaní si encyklopedických vědomostí.

ad poste.restante

Když jsem trochu vychladl, tak jsem se pokoušel najít na tom všem něco přínosného. Jediné, co mne napadlo, je že by žáci tímto způsobem mohli trochu nacvičit pravidla jednotlivých disciplín. Pamatuju dřevní počátky PC s DOSovskými sportovními hrami LOH a ZOH, kdy jsem "trénoval" hlavně lukostřelbu a boby. Pravdou je, že když jsem pak držel o několik let později poprvé skutečný luk, tak jsem měl pocit, že to už trošku umím. A pokud si odmyslím pár bolestivých modřin na předloktí a palci levé ruky, tak jsem i něco nastřílel. Tož tak.

ad Nico Pytlík

Jo jo ... vrcholem bude, až na automobilovém trenažéru dojedu do virtuálního sportcentra, abych virtuálně chodil na virtuálním pásu. Akorát si myslím, že i tohle bude rizikové. Artritida, karpální tunely, zhoršený zrak a tak...
A díky za optání, v oblasti sexu mi to taky zatím funguje dobře :-)

poste.restante řekl(a)...
7. února 2016 v 17:43  

až na automobilovém trenažéru dojedu do virtuálního sportcentra...
Hrál jste někdy SIMS?

Pokud jde o ovládání, nepodceňoval bych vývoj. Počítač lze ovládat třeba očima a byly tu i pokusy o snímání nervů ve svalech. Je to jen otázka času a nebudeme muset pohnout ani brvou.

PUR řekl(a)...
7. února 2016 v 18:53  

Ne ... SIMS jsem nehrál. Mé herní období skončilo s DOOMem a Hereticem. V této oblasti holt nejsem in.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. února 2016 v 2:23  

Doom a Heretic? Co to je?
Já nikdy nedohrál ani základní úroveň Prince z Persie. A při Tetrisu jsem roztískal klávesnici.

PUR řekl(a)...
9. února 2016 v 12:00  

Prince of Persia ... nudáááá
A z klonů tetrisu doporučuji WELTRIS ... mám jej doteď na pc a občas u něj relaxuju (jen doufám, že mi někteří nezačnou nadávat do agentů Ruska)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.