Přečtěte si: Inkluze ve školství? Nezodpovědný experiment, myslí si ředitel speciálních škol

středa 3. února 2016 ·

Ministerstvo školství chce, aby se v budoucnu učily mentálně postižené děti společně s ostatními v běžných třídách. Rozdíly mezi žáky mají vyrovnat takzvaná podpůrná opatření - především speciální pomůcky, individuální vzdělávací plán či asistenti pedagoga.


Z rozhovoru Michaely Zumrové s ředitelem Speciálních škol Hradec Králové Pavlem Svobodou v Jíčínský.Deník.cz:

Je podle vašeho názoru vůbec vhodné, aby se „zdravé" děti učily ve třídě se žáky, kteří mají tak různorodé potřeby? Nebude to nevyhovující pro obě strany?
Podle mého soudu ano. U těžce mentálně postižených dětí se o nějaké integraci nemá vůbec smysl bavit. U těch s lehkým mentálním postižením jsem zase hluboce přesvědčen, že budou šťastnější a úspěšnější ve specializovaném zařízení. V praxi zkrátka dítě pozná, že dostává jedničky za stejný výkon, za který mají jeho spolužáci trojky nebo čtyřky a vycítí, že je vlastně „mimo hru". Pro ostatní děti ve třídě je to ale stejně tak nemotivující, protože proč by se snažili, když Pepík, kterému pomáhá paní asistentka, bude mít ve finále za stejný výkon stejně lepší známku. Tím ale jednoznačně nevyvracím, že i integrace dítěte s lehkým mentálním postižením za určitých podmínek není možná.

Navíc takové prostředí musí být značně stresující i pro učitele.
To rozhodně, vezměte si, že máte ve třídě dvacet žáků, tři asistenty, různé studijní plány, ale pořád stejný úkol – naučit. Kantor v takové situaci musí pochopitelně neustále rozdělovat pozornost a úsilí. Je mi úzko z toho, že plánovanou inkluzí se zcela rozvrátí náš propracovaný systém speciálního vzdělávání, který nám závidí i v zahraničí. Je to podle mého soudu nezodpovědný experiment, který může velmi poškodit nejednu generaci dětí.

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. února 2016 v 21:42  

Pokud má být výuka efektivní, děti s mentálním s postižením se spolu s nepostiženými vrstevníky vzdělávat nemohou. Mají odlišnou úroveň rozumových schopností, poruchy vnímání, paměti a pozornsoti a tím pádem i výrazně odlišné tempo výuky.
Výklad učitele v "běžné škole" nestačí sledovat mimo jiné i proto, že mají menší slovní zásobu a nerozumí některým slovům. Žák s mentálním postižením bude sedět ve třídě a nebude chápat nic z toho, co učitel říká nepostiženým dětem. Bude se nudit a bude vyrušovat. Ostatní děti ho za to nebudou mít rády.
Lehká mentální retardace není lehké postižení, které by se dalo překonat nějakou rehabilitací nemo aplikací "podpůrných opatření". Na druhé staně, mentální retardace není nakažlivá a není žádný důvod, proč by mentálně postižené děti nemohly chodit do stejné školy jako ostatní.Potřebují ale své třídy, své kvalifikované učitele , své učebnice a svoje učivo.
Je to tak těžké pochopit???????

Unknown řekl(a)...
4. února 2016 v 14:58  

Pan ředitel Pavel Svoboda patří mezi moudré a zkušené speciální pedagogy, kteří toho pro své žáky vždy dělali mnohem víc, než co jim předepisoval jakýkoliv vzdělávací program. Vedl je, spolu se svojí maminkou Hanou, která se celý život strala o děti s těžkým mentálním postižením, ke sportu a k různým kulturním a společenským aktivitám, které těmto dětem posléze umožnily integraci do společnosti a uplatnění na horní hranici jejich možností.
Přála bych mu, aby svoji záslužnou práci mohl dělat dál a lepších podmínkách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.