Přečtěte si: Čtyřleté a tříleté děti budou moci jít běžně do školek, ale ne zadarmo

pondělí 1. února 2016 ·

Čtyřletým a tříletým dětem se zvýší šance na přijetí do školky. Počítá s tím novela školského zákona, která se právě projednává ve Sněmovně. Ale rodiče si budou muset školku zaplatit.


Z článku Jiřího Macha v Novinky.cz vybíráme:

Z propočtů ministerstva školství vyplývá, že populace dětí ve věku tří až pěti let bude v roce 2017 skoro o 30 tisíc slabší než v roce 2014. Otázkou ale bude další demografický vývoj. Podle statistik babyboom skončil v roce 2009, kdy poprvé počet narozených dětí klesl oproti předchozímu roku ze 119 570 na 118 348.

Vysoká porodnost byla dána zejména tím, že do rodičovského věku dospěla silná generace tzv. husákových dětí. Během krizových let se porodnost postupně snižovala až na 106 751 v roce 2013. Jenže v roce 2014 zase stoupla na 109 860, což bylo nejvíc od roku 2010.

Zatím sice nejsou zpracovány kompletní statistiky pro rok 2015, ale při pohledu na vývoj v prvních třech čtvrtletích je patrné, že se ve stoupajícím trendu bude pokračovat. Porodnost byla vyšší než v prvních třech čtvrtletích roku 2014. Vývoj v těchto obdobích odpovídá i vývoji kompletních statistik v celých letech.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.