Otevřený dopis Sdružení učňovských zařízení ministryni školství

čtvrtek 18. února 2016 ·

Přinášíme Otevřený dopis Sdružení učňovských zařízení ministryni školství, který v úterý zaslal jeho předseda Karel Dvořák.


V Praze 16.2.2016
Vážená paní ministryně,

jsme zdrceni a šokováni událostí, která se odehrála na průmyslové škole v Praze 10. Nechceme obhajovat vedení školy, ale jako ředitelé středních odborných škol a učilišť nejlépe víme, jaká je v současné době úroveň studentů na našich školách. Žáci již postrádají základní návyky slušného mezilidského chování již z rodiny a vědomosti o tom, co znamená pokora, úcta ke starším lidem, k ženám a v neposlední řadě i úcta k učiteli.

Při sebemenším konfliktu ve škole je viník předem znám… je to určitě vždycky škola, potažmo pedagog. Studenti velmi dobře znají svá práva, ale pouze minimálně své povinnosti. Ředitelé škol mají velice svázané ruce v případech, kdy za velmi hrubé slovní i či fyzické napadení spolužáka, jakož i za čím dále častější napadení pedagogického pracovníka, by chtěli agresora vyloučit ze školy. Musí zahájit správní řízení, dodržet všechny zákonné lhůty pro doručení písemností a pro možné odvolání. Agresívní student chodí ještě minimálně šest týdnů po škole a nadále terorizuje své okolí.

Z těchto důvodů Vás žádáme, vážená paní ministryně, abyste celou vahou své funkce iniciovala úpravu zákonů a aby bylo ukončování studia ve shora popsaných případech možné jinou formou než správním řízením.

Karel Dvořák, předseda Sdružení učňovských zařízení
Ředitel SOU Ohradní 57, Praha 4

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
18. února 2016 v 10:26  

Věcný přístup, který je třeba ocenit.
Řešení není nutno vymýšlet. Je známo a i na těchto stránkách jsme jej mnohokrát diskutovali.
Institut dočasného a trvalého vyloučení z výuky.
Rozhodnutí ředitele na základě doporučení Pedagogické rady.

Pochopitelně s možností přezkumu, jak je to běžné v případě jiných správních rozhodnutí.

Všichni už si zvykli na možnost vykázání z bytu v případě domácího násilí.
Nevidím rozdíl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.