Bořivoj Brdička: Definování Informační gramotnosti NIQES

pondělí 1. února 2016 ·

Prezentace pro konferenci DIDACTIG 2016.



Definování IG NIQES from Borivoj Brdicka

Z webu NIQES:

Metodika pro hodnocení rozvoje informační gramotnosti

Nově vytvořená metodika pro hodnocení rozvoje informační gramotnosti je jednou ze šesti metodik zacílených v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES) na šest klíčových gramotností uvedených v doporučení Evropského parlamentu a Rady o klíčových schopnostech pro celoživotní vzdělávání – čtenářské gramotnosti, matematické gramotnosti, přírodovědné gramotnosti, sociální gramotnosti, jazykové gramotnosti a informační gramotnosti. Vytvořená a zde popsaná metodika dává České školní inspekci metodický návod pro sledování a hodnocení účinnosti podpory rozvoje informační gramotnosti v duchu moderního přístupu reflektujícího význam, který má schopnost vhodnými technologickými prostředky získávat, účinně zpracovávat a interpretovat informace v moderním světě.

4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
1. února 2016 v 7:13  

Jakkoli chápu, že pouhá slideshow nemůže plně vyjádřit všechny myšlenky v přednášce obsažené, přece jen nechápu, co je na dané informační gramotnosti tak moc NIQUES.
Vzniká dojem, že byl ten zkratkový název účelově uchopen a navléknut na zcela běžný klasický projekt. Nebo se mýlím?

BoBr řekl(a)...
1. února 2016 v 9:40  

Asi jste docela blízko. V rámci projektu, jehož značku je třeba používat, bylo vyprodukováno něco, o čem budu mluvit ve středu na DIDACTIG v Liberci. Nemyslím, že ta prezentace má sama o sobě nějaký smysl.

Simona CARCY řekl(a)...
1. února 2016 v 21:10  

Muj dotaz nemel byt utokem na vas, ale na manipulaci s vyprazdnenou znackou a jeji umele vyuzivani, k nemuz jste byl pouzit/zneuzit. Je mi smutno z toho, ze jsem "docela blizko". Pro mne to znamena, ze my vsichni jsme jeste daleko od systemu, v nemz bych chtela zit.

Jirka řekl(a)...
1. února 2016 v 22:53  

Asi budu za nekňubu, ale po přečtení titulku jsem opravdu dlouho přemýšlel, co ta zkratka NIQES znamená. Kde já jsem to jenom viděl? Přiznám barvu, můj osobní (nejdokonalejší) počítač - mozek mi tu informaci nedal. Musel pomoci strejda Gůgl. Pak mne to trklo. To je ten program, co jsem růčo instaloval na 32 kompů a pak se modlil, aby všechno prošlo hladce. Po druhé už to bylo lepší, ale stejně to považuji za jeden z nejzbytečnějších počinů své učitelské kariéry. Nechám je na stanicích. Co kdyby. A pak je dnes v módě dojímat se nad programy, bez kterých jsme si tenkrát nedovedli představit svět a dnes po nich ani pes neštěkne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.