Zdeněk Sotolář: Inkluze podle chytré horákyně

sobota 16. ledna 2016 ·

Obuté, neobuté... Oblečené, neoblečené… Tak nějak vypadá společné vzdělávání po Česku. Ale ministryně Valachová před kamerami a mikrofony září jistotou, jak se jí vše skvěle daří. Píár dokonalé. Ale skutečnost?


Připravovaná varianta společného vzdělávání je ve skutečnosti taková společná, nespolečná… Ministryně se zásadně nevyslovuje k námitkám na jednostrannost zaváděného společného vzdělávání, vytrvale mlčí o tom, že ze systému společného vzdělávání vypadává stále více žáků na víceletá gymnázia a na elitní soukromé školy. To ministryně nejen neřeší, ale raději ani nepojmenovává. Ministryní opěvované přínosy společného vzdělávání jsou tedy určeny pouze žákům základních škol? – Proč?

Podobné je to i s osudem praktických škol: ministryně nabízí a představuje velmi vychytralé rušení, nerušení… Stačí jednoduše na takové školy vytrvale neposílat žáky a ony ty školy samy vyhynou vyhladověním. Stačí jen žáky pod záminkou nabízených podpůrných opatření nějaký rok pozdržet na základních školách. Stačí si prostě počkat. A takový přístup možná ohrožuje i mnohé školy speciální – navzdory tomu, co ministryně sebevědomě prohlašuje.

Celé to naše společné vzdělávání je nebezpečně připravené, nepřipravené… Visí nad ním totiž šibeniční termín 1. 9. 2016. Jen blázen uvěří, že opravdu společné vzdělávání je otázkou pouze nějakých paragrafů a nějakých vyhlášek. Papír snese všechno. Skutečnou podporou by byla například přítomnost psychologů a speciálních pedagogů nejen v poradnách, ale na všech školách. Kde je však ministryně chce během pár měsíců do vypuknutí plošné inkluze sehnat? – Možná tak ještě rychlokvašené asistenty…

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 10:36  

Opravdu chytrá horákyně?

Nevím, jestli lze označit jako chytrou tu horákyni, která zavádí a prosazuje opatření, jejichž důsledky si zřejmě sama nedokáže představit.

Proč zavádět společné vzdělávání, když přece víme, že všechni žáci potřebují individuální přístup a děti s postiženíím dvojnásob?
Společné vzdělávání do jisté míry funguje v mateřských školách, ale i tam jsou speciální třídy pro děti s těžšími formami postižení. Budou se také inkluzivně rušit?
V základních školách o společném vzdělávání nemůže být řeč,jak už bylo uvedeno výše, a to ani tehdy, když se zruší všechny základní školy praktické.
Tak o co tedy jde? Komu a čemu vadí základní školy praktické?

Tyto školy představují vysoký pedagogický nadstandard a velmi dobře fungující pedagogický systém, který vytváří gramotné občany ze žáků se závažnými vzdělávacími problémy. Snahy o jeho zrušení budou mít nedozírné důsledky pro celý vzdělávací systém, který se bude muset připůsobovat úrovni žáků s mentálním postižením.

Praktické školy se podle paní ministryně rušit nebudou. Tedy budou a nebudou.
Ode dne, kdy základní škola praktická ztratí svůj vzdělávací program a bude muset vyučovat podle RVP ZV, stává se základní školou. Ale běžnou základní školou stejně nebude, protože v ní budou převažovat žáci s mentálním postižením, pro které výuka podle RVP ZV bude nedostupná.
Tyto školy mají vlastní budovy, dobře vybavené malé třídy pro nízké počty žáků, kvalitní učebnice, vybavené dílny na pracovní vyučování a hlavně a především své speciální pedagogy, kteří jsou kvalifikovaní v oboru psychopedie, mají léta zkušeností z práce s postiženými žáky, znají i jejich rodiče a dovedou s nimi komunikovat.

Existuje jediný rozumný důvod, proč by se tyto školy měly rušit a s velkými finančními náklady budovat něco, o čem se předem ví, že to nebude k ničemu dobré?

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 11:45  

Kolegyně, máte ve všem pravdu.
Jde vlastně o jediné. Co nejrychleji přesunout jistou minoritu na běžné ZŠ. A pokud možno ve 100%. O děti s LMP vůbec nejde. Europeníze jsou totiž mantrou současné vlády, která se snaží vyčerpat co nejvíce. Jistý problém tady vidím. A to je financování praktických škol. V momentě zavedení RVP bez přílohy LMP se školy stávají běžnými ZŠ. Budou zřizovatelé tolerovat třídu o 4 až 5 žácích na praktické škole, když vedle je běžná ZŠ? Je úplně jasné, že v tomto okamžiku je zřizovatelem ZŠ obec a ne kraj.

poste.restante řekl(a)...
17. ledna 2016 v 11:46  

Existuje jediný rozumný důvod, proč by se tyto školy měly rušit ...?
Existuje jediný důvod - obyčejný osobní prospěch.
Maskovaný za vzletné fráze a krásné ideály.
Proč jen mi to připomíná socialistickou kolektivizaci?

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. ledna 2016 v 14:50  

A to jste ještě , kromě financování, zapomněli na vřazování těchto dětí. Jestliže se zdržovací rituály budou natahovat na skoro 8 let (neustálé posouvání po žebříčku podpůrných opatření, přepracovávání IVP a pod.) nebude mít žádné dítě doporučení na přechod do praktické školy.A když se náhodou bude rodič vzpouzet a nesouhlasit se školským poradenským zařízením a bude chtít a požadovat vřazení dítěte na praktickou školu, tak mu stát zatopí přes OSPODy nebo i soudy. Odporný hnus to je.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2016 v 15:30  

Vzpurným rodičům je třeba děti odebrat.
Skandinávie náš vzor! Finsko, Norsko, vsjo ravnó.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.