Přečtěte si: Třetina učňů vzdělání nedokončí. Nudí je to

sobota 16. ledna 2016 ·

Absencí na středních školách je už tolik, že žáci často nezvládají učivo a nakonec předčasně odcházejí bez výučního listu či maturity. U dvouletých učebních oborů je to v průměru každý třetí.

Z článku Jiřího Macha v Novinky.cz vybíráme:

Podle něj lze hledat kořeny ztráty motivace na druhém stupni ZŠ. „Myslím si, že to jsou lidi, kteří jsou vzdělavatelní, ale ten systém je odsune stranou někdy v 6. a 7. třídě, kdy jsou v problémovém věku. Vědí, že na učňák se dostanou všichni, takže se nijak nesnaží, a školy se soustředí na ty děti, které aspirují na střední školy,“ domnívá se Feřtek.

„Na učňáky jdou lidé s tím, že je to tak trochu prohra. Učení je nebaví, do školy se jim moc nechce, ale jiná možnost není, tak co jim zbývá. Takže tam chodí co nejméně,“ doplnil.

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. ledna 2016 v 20:34  

Učení je nebaví, do školy se jim moc nechce, ale jiná možnost není, tak co jim zbývá.

Jakože, studovat na gymnáziu, jsou z nich premianti?
A jiná možnost je vždycky. Možná by stačilo nezabíjet čas na základce.
Oni se nudí žáci a učení je nebaví i na maturitních oborech. Otázkou zůstává, jestli je učení nebaví, protože se nudí, nebo se nudí, protože je nebaví učení. Od učňů se ale výrazně liší tím, že vzdělávací systém zpravidla opouštějí až v průběhu vysokoškolských studií.
Ale to už nikoho ani tak moc nebolí, neboť vizitka místních elit i škol zůstává neposkvrněna. A pro odstranění předmaturitních překážek jsou mnozí svolni udělat téměř cokoli.

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2016 v 21:00  

//„Nízká vnitřní motivace žáků ke vzdělávání a malý zájem o průběh a výsledky vzdělávání ze strany zákonných zástupců žáků zejména v učebních oborech souvisejí s vysokou mírou školní neúspěšnosti a odchody ze vzdělávání,“ stojí ve výroční zprávě České školní inspekce za uplynulý školní rok.//
Tak nám zase lhali paní ministryně. (Myslím Šimáček a Habart). Jedním z TOP argumentů pro zrušení praktických škol byla jejich údajná vina na předčasných odchodech učňů ze SOU. Napsali to v dokumentu Strategie sociálního začleňování 2014 – 2020 jako jednu z hlavních příčin. ČŠI zjistila pravé důvody a pan Feřtek zná řešení. Co s tím uděláte?
Já třeba navrhuji vzdělávat gymnazisty i zednické učně (jestli mi někdo vpálí dehonestaci zedníků, tak mu fanku otluču o hlavu) společně. Jako, že by od sebe něco pochytili, obohatili se. S plánem ped. podpory, IVP a asistentem by to zvládli – nebojte se.

Někde paní Kar. psala co si myslí o úrovni novin. článků (jako třeba ten výše), neumím přesně popsat důvody, ale z některých textů mám tísnivý pocit, jako bych zase po letech četl rudý právo. A tam na druhé straně zase dali Alexandru Udženiju. Bože! Komu padne?

Josef Soukal řekl(a)...
16. ledna 2016 v 21:38  

Bohužel Právo píše o školství otřesným způsobem, až se dotkne, čeho chce. Samozřejmě zná jen naše elitní experty. Chtít po p. Machovi, aby se TF zeptal, proč on sám osobně tolik přispěl k despektu k učňovskému listu, je jako chtít po TF sebereflexi.

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 11:35  

16. ledna 2016 21:00

Alexandra Udženija - prioritou bude dozajista školství. Ha-ha. Už několikrát dokázali, že to nedokážou. A současnost? Inkluze, multikultura, migrace,... A potom si občane ve volbách vyber. Ale koho?

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 11:48  

kdybys byl fando skutečně moudrý,tak se tak kreativně neptáš

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2016 v 11:57  

A potom si občane ve volbách vyber. Ale koho?

Tak to bych i docela věděl. Avšak agitka do školy nepatří. Natož pak české...

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 14:14  

Kolego Pytliku, já taky nevím a ráda bych věděla.
Nedalo by se to nějak opsat?

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2016 v 15:27  

Někdy si Pytlici pro dobro věci nechají vypíchnout oko, useknout nohu pod kolenem, ochočí si papouška nebo opičku, pořídí černou perlu a odstěhují do Karibiku...
Ale záruka tu není. Do spasitelů daleko.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.