Ve školství je třeba táhnout za jeden provaz

sobota 16. ledna 2016 ·

Jak konkrétně, říká memorandum o spolupráci mezi ministerstvem školství, kraji a obcemi.


Financování regionálního školství a školních družin, rozšíření kapacit mateřských a základních škol, odměňování pedagogů či podpora talentovaných a nadaných žáků. Tyto a další oblasti budou intenzivněji víc než dříve společně řešit stát a samosprávy. Vyplývá to z memoranda o spolupráci, které podepsala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová s představiteli krajů, měst a obcí.

„Pokud vzdělávání myslíme vážně, je spolupráce ve školství mezi státem, kraji a obcemi naprosto nezbytná,“
řekla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a dodala: „Memorandum není plácnutí do vody, stanovuje konkrétní kroky a společné činnosti v letošním roce. Je také určitou deklarací, že peníze nepromrháme, ale do poslední koruny je využijeme pro kvalitní vzdělávání našich dětí.“

„Děkuji paní ministryni za systémový přístup ke vzdělávání a také, že se jí po letech podařilo navýšit finance na tuto oblast. Jako kraje Kateřinu Valachovou podporujeme v její dlouhodobé vizi rozvoje českého a moravského školství,“ řekl předseda Rady Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a dodal: „Jsem také rád, že jsme se shodli na vzniku pracovní platformy, která bude mít na starosti inkluzi. Vznikne v nejbližších dnech a budou v ní odborníci ze státní správy, krajů, měst a obcí.“

„Otázka společného vzdělávání je pro města a obce velmi důležitá, intenzivně jsme ji řešili i na naší Komoře statutárních měst. Máme v ní řadu otazníků a jsem rád, že nejen o inkluzi chce s námi paní ministryně dále debatovat,“ řekl předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodal: „Budeme hledat společnou cestu, jak společné vzdělávání naplnit. Věřím ve věcnou debatu, která povede ke zdárnému cíli. A také děkuji výbornou spolupráci s Asociací krajů, která ukazuje, že ve společných tématech táhneme za jeden provaz.“

Novela, která od září 2016 upravuje společné vzdělávání, se podle ministryně projeví až od ledna 2017. Kateřina Valachová s ní sama není spokojená, protože nejsou jasně vyčíslené náklady, které si změna legislativy vyžádá. Věří, že se je podaří vyčíslit letos v únoru a také zohlednit ve výdajových rámcích státu. Chce o tom jednat s ministrem financí. Aktuální odhady ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy počítají s výdaji nejméně 1 mld. Kč v roce 2017 a nejméně 1,5 mld. Kč v roce 2018. Tyto peníze je třeba zohlednit ve státním rozpočtu. Debatovat se budou i na jednání dohodnuté pracovní platformy k inkluzi. Samosprávy se obecně shodují, že nelze živelně přijímat změny zákonů, aniž by se předem zajistily potřebné finance, které s novými právními předpisy souvisí. Kraje, města a obce budou podporovat MŠMT, aby se peníze nutné na vzdělávání podařilo získat.

Zdroj: Asociace krajů

14 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
16. ledna 2016 v 10:01  

Je vidět, že většina lidí si ještě vůbec neuvědomuje, jaké důsledky, především dlouhodobé, může inkluze mít. Jak jim otevřít oči?

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2016 v 11:55  

Pane Soukale,
někteří už prozřeli, někteří si všimnou, až se jich to začne bezprostředně týkat. Ale to už budou některé změny nevratné.
Je těžké pochopit, že se připravují finančně náročné změny k horšímu a mnoha lidem to nevadí.

Simona CARCY řekl(a)...
16. ledna 2016 v 12:06  

Vzdy, kdyz vidim, ze pan Hasek nasel novy provaz, za ktery se rozhodl "spolecne" tahat, tak zbystrim. Nic se nedeje bez priciny, a u nej zvlast!

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2016 v 12:24  

jediné co je třeba si uvědomit,když někdo chce společně s jinými tahat za provaz (zbavit se osobní zodpovědnosti),aby to nebyl provaz na mém vlastním krku,jinak se nic neděje, žili jsme před inkluzí,budeme žít i po ní,všechno rozčilování a plkání jest naprosto zbytečné,důsledky to nebude mít žádné,natož dlouhodobé,nejdelší strategický termín všeho konání jsou nejbližší volby,a nejstrašnější možný důsledek našeho konání,jest nevyčerpat eu peníze,že se připravují změny k horšímu jest správný postřeh,jelikož se již vše vytunelovalo a nikdo nám již nechce moc půjčovat,takže je čas na reprivatizaci,neboli vyz¨tažení peněz z vlastních občanů,a zdej jest pole úrodné,neboť jsme čtvrtý !!! nejbohatší národ v eu...

poste.restante řekl(a)...
16. ledna 2016 v 12:41  

Některým, bohužel zatím jen některým politikům v EU trvalo téměř dva roky, nežli pochopili, že uprchlickou krizi nelze řešit doširoka rozevřenou náručí a otevřenými branami EU. Důsledky jejich chyb budeme následně zažívat po několik dalších generací a ani zdaleka netušíme, jak vše nakonec dopadne.

A teď kontrolní otázka:
Jak dlouho bude našim politikům trvat, nežli pochopí, že důsledky nezvládnuté a nepřipravené inkluze a paralelní likvidace speciálního školství dopadnou na celou populaci a především na ty, kterým měla inkluze údajně "pomoci", tedy na hendikepované děti?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. ledna 2016 v 12:48  

Při srovnání s imigranty se aspoň utěšuju tím, že inkluze jako taková je více napravitelná (i když velmi obtížně) než již se zavlečení a přivítaní imigranti do Evropy, naštěstí ne k nám, ale problém to bude i náš.

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2016 v 13:15  

inkluze se v německu, blahé paměti, týkala především přistěhovalců

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. ledna 2016 v 13:41  

Jak dlouho bude našim politikům trvat, nežli pochopí...

Tady je k úvaze přece jen drobnější rozdíl.
Nezačleněnitelní imigranti se dají v krajním případě někam přesměrovat nebo i vrátit.
Naše děti NE!!!

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. ledna 2016 v 13:48  

"Ve školství je třeba táhnout za jeden provaz"

Tak je to správné, tak to má být.
Jen aby to nebyl provaz, který vám nějaký Dobrman hodil kolem krku.

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2016 v 16:33  

Uvědomte si, že negativa inkluze nikoho nezajímají. Takových akcí za posledních 20 let proběhla spousta, odborníci se pokoušeli protestovat, ale byli umlčeni a zájmové skupiny si prosadily své. Nevěřím, že změnou ministryně se situace změní. V projektech EU a reformách jsou zaháčkováni všichni od MŠMT až po kraje. Když budou pilotovat na několika školách, točí se v tom tisíce. Když to udělají plošně, jde o miliony!
Řádně připravit reformu znamená zaplatit spoustu opravdových odborníků a několik úředníků. Dnes je to naopak. Raději zaplatí pseudoodborníka, který jim do toho nebude kecat a bude je podporovat.

jir řekl(a)...
16. ledna 2016 v 23:13  

Já bych teda, pokud by to šlo, tahal za ten konec, kde není smyčka. Lidi díky.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. ledna 2016 v 1:14  

http://www.novinky.cz/domaci/390854-ucitele-jsou-vynalezavi-casto-si-ale-neveri.html

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 12:11  

„Jsem také rád, že jsme se shodli na vzniku pracovní platformy, která bude mít na starosti inkluzi. "

Je třeba postavit do latě některé vzpurné kraje. Za stranický úkol to dostal Hašek. Tedy za jeden provaz musí táhnout všichni členové ČSSD na všech možných úrovních. Europeníze jsou pak až na prvním místě. A co ti nečlenové ČSSD? A co když nebudou chtít tahat za jeden provaz? Skončí v té smyčce?

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. ledna 2016 v 14:51  

Přidal se středočeský.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.