Rozhovor Britských listů: Proč se Češi nedokážou dohodnout, co by školy měly dělat

pátek 22. ledna 2016 ·

Bylo by šokující, kdyby zdravotnictví v České republice ignorovalo vědecký pokrok a odmítalo nové léčebné postupy, a trvalo na lékařské metodologii a praxi z doby před třiceti lety. Proč se tedy takovým způsobem chová Česká republika v oblasti školství? Proč se Češi nedokážou dohodnout, co by školy měly dělat? O tom hovoří s Břetislavem Svozilem, ředitelem základní školy v Deblíně a ředitelem projektu Open School Space Bohumil Kartous.



Rozhovor se vysílá na RegionalniTelevize.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. ledna 2016.

6 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
22. ledna 2016 v 9:24  

Další elitní školička. "Škola je otevřená všem zájemcům," samozřejmě kteří mají na školné. "Škola otevře dvě první třídy s maximálním počtem 18 žáků v jedné třídě." Samozřejmě, protože nás experti ujišťují, že na počtu žáků ve třídě vlastně vůbec nezáleží.

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2016 v 9:37  

Školský zákon už neplatí? Pokud ano, tak o čem se Češi(?) chtějí dohadovat?

Eva Adamová řekl(a)...
22. ledna 2016 v 22:14  

Ty řeči o tom, proč z Deblína odešel mne vážně dojaly. Zdůvodnění, že škola v Deblíně potřebuje po pěti letech působení skvělého pana ředitele Svozila stabilizaci a nepotřebuje další rozvoj, je přinejmenším podivné. Dobrý ředitel, který za sebou po pěti letech vidí kus dobré práce, ze školy sám hned tak neodejde, leda by byl blázen. Asi se spíš lišily vize pana Svozila od vizí zřizovatele.

Ale alespoň jsme se konečně dozvěděli odkud má Kartous informace o skvěle fungujícím školství ve Finsku a Ontariu, teď jde jenom o to, aby nám nahodil jak to tam do detailů funguje, abychom se také mohli něco přiučit a vykopat ze škol naše zparchantělé učitelstvo a nasadit tam vizionáře s kopou odznáčků z neformálního vzdělávání.

Nowak řekl(a)...
23. ledna 2016 v 22:33  

Já myslel, že to srovnání se zdravotnictvím vymyslel pan ředitel a ona to je hluboká myšlenka B. Kartouse. Měl jsem o něm pořád trochu iluze, už jsou teda pryč.
Proč to srovnání kulhá? Ve zdravotnictví se celosvětově (tedy mimo nejchudší části světa) používají stejné léky, stejné přístroje, stejné techniky. To jde dobře přejímat odjinud a vlastně se tomu nejde vyhnout. Podobně ve školství jsme převzali počítače,interaktivní tabule, kompetence, bakalářské studium.
Argumentace je asi taková, jako když kdysi jeden komunistický novinář kritizoval fakt, že se studenti SŠ spokojují s velmi průměrnými výsledky. Článek začínal: Průměr je, jak známo, nejkratší spojnice dvou bodů ležících proti sobě na kružnici ...

tyrjir řekl(a)...
24. ledna 2016 v 1:08  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
24. ledna 2016 v 1:49  

Pan ředitel nadace, spoluvydavatel tzv. Britských listů a pitoreskní postavička vzdělávacího aktivismu v Česku se myslím už delší dobu snaží dost trapným způsobem z "Čechů", českého státu, českých učitelů, rodičů a zřizovatelů škol dělat svým urážlivým mentorováním hlupáky. Zapomíná asi na to, že hrdá a moudrá Británie nepřijímá všechny EU vylomeniny a že ani Česko nemá důvod se každé hlouposti podvolovat. :)))) J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.