Přečtěte si: Škola od osmi jako mentální genocida

úterý 12. ledna 2016 ·

Škola od osmi hodin dětem rozhodně neprospívá. Za socialismu byl nástup v šest ráno do fabriky prostředkem disciplinace obyvatelstva. Posun začátku školního vyučování na devátou hodinu by pomohl nasměrovat k racionálnějšímu rytmu celou zemi.


Z komentáře Petra Honzejka v iHNed.cz vybíráme:

Proč to dětem děláme? Na vrchnost se vymlouvat nemůžeme. Vyučování podle české ministerské vyhlášky může začínat klidně až v devět hodin a učitelé by většinou nebyli proti. Změnu zpravidla odmítají rodiče s argumentem, že sami musí časně do práce. Jenže opravdu musí? Spíš je to tak, že v Česku se už přes sto let necháme dobrovolně terorizovat ozvěnou rakousko-uherské monarchie, jejíž císař František Josef I. vstával v půl čtvrté ráno, čemuž se přizpůsobil dvůr a postupně, systémem padajícího budíku, celá země. Za socialismu se dala aktualizace absolutistického přístupu ještě pochopit, nástup v šest ráno do fabriky byl prostředkem disciplinace obyvatelstva, aby příliš netrajdalo po nocích a dodržovalo socialistickou zákonnost. Dnes ale začátek práce za tmy postrádá jakýkoli smysl, ať z pohledu zaměstnavatelů, zaměstnanců, nebo státu. Podle řady dostupných studií podává člověk rozumný výkon až po deváté hodině. V západní Evropě to chápou, tudíž se tam začíná pracovat později. My naproti tomu dál umanutě frčíme na vyšinutých biorytmech sto let mrtvého absolutního monarchy, se všemi neblahými důsledky pro zdraví společnosti. Jen se zkuste projet v ranní špičce MHD v průměrném českém a anglickém městě a všímejte si spolucestujících. Zatímco na ostrovech mají lidé na hlavách zpravidla obličeje, u nás spíše načuřené (pardon) ksichty. Nepřirozeně časné vstávání je dost možná jedním z klíčových důvodů celkově nadprůměrné hladiny zpruzenosti v Česku.

8 komentářů:

tlumočník řekl(a)...
12. ledna 2016 v 10:56  

Petr Honzejk je komentátor. Každý den musí napsat komentář. A k němu bombastický titulek, aby si toho čtenáři všimli. Už nevěděl, co psát, tak si vzpomněl na školu.

Jiri Janecek řekl(a)...
12. ledna 2016 v 11:31  

"Za socialismu byl nástup v šest ráno do fabriky prostředkem disciplinace obyvatelstva."
A k cemu je to prostredek dnes?
---
Mimochodem, v kolik zacina skola ve vyspelych zapadoevropskych zemich? (ve Francii i v Nemecku jsem potkaval deti na ceste do skoly kolem sedme).
Taky by stalo za to, zamyslet se nad tim, jaky je treba casovy posun (mereny vychodem Slunce) mezi zapadni Evropou, Prahou a Moravou...

krtek řekl(a)...
12. ledna 2016 v 11:36  

To už tady bylo. A znovu dodávám - čím dříve začneme, tím dříve skončíme. Začíná-li škola v devět, bude končit o hodinu později, kroužky budou později, ...

Unknown řekl(a)...
12. ledna 2016 v 11:56  

to mně připomnělo,jak se jeden můj kolega,kdysi ptal jednoho ruského dědušky pamětníka,co že bylo nejstrašnější na stalinském teroru a ten se zamyslel a řekl: chodit do práce ráno na sedm a pracovat celých osm hodin!a ten, když mu řekl, že u nás se hákuje od šesti už od dob císaře pána, tak nevěřícně kroutil hlavou.....

Unknown řekl(a)...
12. ledna 2016 v 18:07  

Mnoho generací už tu genocidu ve zdraví přežilo.

Unknown řekl(a)...
12. ledna 2016 v 21:36  

autore,než nápíšeš blábol tak,se podívaj, jak to na to západě vypadá a to jak v megapolisu, tak na venkově a snad se ti rozsvítí a nebudeš psát takové bláboly

Unknown řekl(a)...
12. ledna 2016 v 21:42  

"Za socialismu byl nástup v šest ráno do fabriky prostředkem disciplinace obyvatelstva."

Sousedka šramotí každý den před pátou, domů se vrací okolo čtvrté odpoledne. Další soused je řidič kamionu, toho pak obvykle není vidět několik dnů. I ti proradní bolševici! Tedy dnes v dělnických povoláních žádná změna.

To je tedy informace naprosto o ničem. Co tím chtěl vlastně autor říci? To jsem nepochopil.

Jiri Janecek řekl(a)...
13. ledna 2016 v 8:02  

"To je tedy informace naprosto o ničem. Co tím chtěl vlastně autor říci?"

Nevim, jestli to autor opravdu chtel rict, ale ja si z toho odnesl (co uz davno vime vsichni), ze zpoza oken kancelari vydavatelstvi Ekonomia vypada svet uplne jinak.

---

Ale je tam celkem dost ukazek novinarske tuposti a slendrianstvi, mohl by to byt pekny material k maturite z kritickeho mysleni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.