Přečtěte si: Škola doma. Důvod k obavám?

pátek 29. ledna 2016 ·

Domácímu vzdělávání se na lepší časy nesvítá. Postoj nové ministryně Kateřiny Valachové je, jak sama říká, rezervovaný. Na kýženou změnu školského zákona si příznivci homeschoolingu budou muset počkat.


Z článku Lucie Sulovské ve SvobodnéFórum.cz vybíráme:

Během lítého boje o nový školský zákon však Chládek vyjádřil pro něj asi nejzásadnější argument proti domácímu vzdělávání. Zneužití extrémisty. Jistě, zvláště doba, kdy je společnost vyplašena islamismem, je takovým názorům nakloněna. A protože nemůžeme toto právo brát jmenovitě nějaké skupině, sebereme ho preventivně všem. Vždyť těch extrémistů je ostatně víc, například konzervativní katolíci své děti učí doma často, přičemž jim mohou vštípit jiné hodnoty, než které jsou považovány za mainstream, z jiného rohu zase útočí pochybní alternativní rodiče žijící v souladu s přírodou. Zkrátka a prostě, kdo nejde s námi, ten jde proti nám. A ještě, aby to učil své děti.

Nová ministryně Kateřina Valachová míní v této oblasti pokračovat spíše v Chládkově linii než v té Fialově. „Budu samozřejmě čekat na výsledky pokusného ověřování a budu připravena o tom s koaličními stranami jednat. Můj postoj v tuto chvíli je ale značně rezervovaný, protože se domnívám, že v rámci druhého stupně se už rozvíjí takové kompetence dětí, že pokud bychom domácí vzdělávání zavedli v nějaké větší míře a bez náležitého sledování kvality, mohli bychom tím spíše uškodit než přinést užitek,“ říká.

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. ledna 2016 v 16:13  

Domácí vzdělávání, pokud není zajištěn kvalitní vzdělavatel, může dítě vážně poškodit, zrovna tak špatná škola. Bez jasných pravidel a kontroly to nejde.

Unknown řekl(a)...
29. ledna 2016 v 18:35  

Domácí vzdělávání má oprávnění, jestliže dítě ze závažných důvodů tělesného nebo psychického onemocnění nemůže chodit do školy.

Eržika řekl(a)...
29. ledna 2016 v 19:49  

CatCatherine25

Ale co když rodič nemá v dosahu vhodnou školu, do které by chtěl svého potomka umístit? Co když má jinou představu o vzdělávání než školy v okolí?

Případně co když má představu o umístětní svého dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami v inkluzivním zařízením, které není v místě k dispozici?

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2016 v 10:51  

Pokud mají rodiče zájem, aby se jejich dítě vzdělávalo v inkluzivním prostředí, asi těžko budou volit domácí vzdělávání.

Eržika řekl(a)...
30. ledna 2016 v 11:06  

CatCatherine - v případě, že nenajdou v okolí inkluzivní školu, tak pro ně může být domácí vzdělávání schůdnější. Vím o takových, a není jich málo.

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2016 v 13:35  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
30. ledna 2016 v 13:37  

Už vidím jak matička s humanitním vzděláním vyučuje CH,F,M,.. a to ještě bez pomůcek. Naivní to představa snílka.

Unknown řekl(a)...
31. ledna 2016 v 11:53  

Takže než svěřit žáka běžné základní škole, je lepší ho vyučovat kdekoliv, třeba i doma? A nebudou mu chybět kamarádi? Člověk je přece tvor společenský, nebo ne?

krtek řekl(a)...
1. února 2016 v 14:34  

To se mi začíná líbit - logika velí, že nejlepší inkluze je domácí vyučování(!). Na tom něco bude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.