Přečtěte si: Reforma školství? Odnese to i vaše dítě, říká odborník na vzdělávání Martin Odehnal

středa 27. ledna 2016 ·

Kdysi šéfoval odboru speciálního školství na ministerstvu, teď kroutí hlavou nad inkluzí, kterou tam připravují. Martin Odehnal (63), dnes šéf odboru školství a evropských fondů na Úřadu MČ Praha 9, Blesku vysvětlil, co pro nás rezort »ukuchtil«. A k jídlu to prý není.


Z rozhovoru Olgy Nedbálkové a Very Renovica s Martinem Odehnalem v Blesk.cz vybíráme:

Na praktických školách nejsou žádní Romové, kteří mentální postižení nemají?

„Samozřejmě že tam být mohou, když pocházejí z nefunkčních rodin, kde vzdělání není vysoko v hodnotovém žebříčku. V tom případě je třeba se zaměřit na předškolní výchovu. Romové ale teď budou mít zamezen přístup do škol praktických, protože se je budou snažit natlačit do základek běžných. Pro ty skutečně postižené to bude tragédie.“

V běžných školách, kam budou chodit inkludované děti, dojde také ke změnám?

„Ministerstvo říká, že se může snížit počet dětí ve třídě, klidně na 17. Ale na to není kapacita. V běžné třídě tak můžete mít čtyři děti-cizince, které nemluví česky, do toho autistu, mentálně postiženého, hyperaktivní dítě. A dvacet dětí takříkajíc zdravých. Budou tam o sebe zakopávat dva asistenti, učitel a speciální učitel pro mentálně postižené dítě. Poklesne úroveň vzdělávání všech dětí. Vzroste tlak dostat ty »zdravé« na víceletá gymnázia.“

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
27. ledna 2016 v 12:08  

„Skutečná účelná inkluze je, aby se děti stýkaly v předmětech, kde ten mentální deficit není problém, čili třeba mít speciální třídu na základní škole. Všichni budou spolu chodit na tělocvik, hudebku, výtvarku, tam, kde se mohou srovnávat. Ale ty náročnější předměty se budou učit zvlášť. A musí je to učit speciální pedagog, žádný asistent!“

A tak přesně to funguje i na školách v opěvovaném Finsku.

Překvapuje mne však hlavně skutečnost, že novináři Blesku si dokázali najít cestu k člověku, který školství rozumí a ví o čem mluví. Je ostudou všech novinářů z tzv. seriózních novin, kteří si cestu k těmto lidem najít neumí a zveřejňují jen názory tzv. odborníků Kartouze, Feřteka a jim podobných. Např. propagace inkluze provedená MF Dnes přes takovou menšinovou záležitost, jakou je církevní škola Husitské církve - ZŠ Archa, kde mají pět žáků na celém druhém stupni, je vyloženě blbnutí hlavy lidem.

mirek vaněk řekl(a)...
27. ledna 2016 v 12:50  

Už řadu let je nejobjektivnéjším tiskem z oblasti školství Blesk a televize Nova(s výjimkou bulvárních událostí). Jde jim o čtenáře a o diváka a politik jim přes rameno nekouká. Nevýhodou je umělé zveličování a výroba senzací při bulváru.
V ostatním tzv. seriozním tisku se hájí různé zájmy(politické či finanční)a klidně lžou, jak když tisknou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.