Přečtěte si: Překvapení ministerstva školství

pondělí 18. ledna 2016 ·

Vracím se k článku Plánování školství nakrátko ze dne 11. 1. Nemyslím si, že by obce byly překvapeny, že mají nedostatek kapacity v MŠ. Chyba je spíše na straně ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které nyní, de facto po babyboomu, teprve rozjíždí dotační tituly, jež měly být nastartovány v roce 2012, maximálně 2013. Možná je toho naše obec zářným příkladem.


Z dopisu Lukáše Halaty, starosty obce Metylovice, v iHNed.cz vybíráme:

V červenci 2014 vyhlásilo MŠMT (ministr Chládek) dotační program Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky, v jehož rámci jsme v srpnu 2014 podali žádost o dotaci na náš projekt. V listopadu 2014 nám přišlo z MŠMT sdělení, že výběrová komise naši žádost projednala a MŠMT ji schválilo v roce 2014. Poté nastalo další 14denní období vyčerpávající práce s doplněním žádosti a následně nám v pondělí 8. 12. paní referentka z odboru investic MŠMT poslala výzvu, abychom nejpozději do čtvrtka 11. 12. 2014 zaslali na ministerstvo žádost o uvolnění finančních prostředků, což jsme učinili do 11. 12. Téhož dne nám však 1. náměstek MŠMT pan Zikl poslal dopis, že ministerstvo naší žádosti nevyhovělo, protože náš investiční záměr neodpovídá cílům programu.

Takže nám, kteří jsme na baby­boom byli připraveni, dotaci sebrali (ještě 16. 1. 2015 jsme na stránkách ministerstva školství byli vedeni mezi úspěšnými žadateli o dotaci, což už ve skutečnosti nebyla pravda).

Resort školství nyní všechny dotace cílí na předškolní vzdělávání, místo aby myslel na to, že nedostatečná bude kapacita základních škol. Na konci programovacího období 2014-2020 budou tedy "překvapeni" na MŠMT, že se nečerpají peníze na předškolní zařízení, kde babyboom již dávno skončil, a všichni žádají o peníze na rozšíření kapacit základních škol.

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
18. ledna 2016 v 9:14  

Asi tak, jako je MŠMT a MF překvapeno, že na základkách přibývá žáků a že peníze budou potřeba i na zvýšený počet učitelů. Budou rádi, když pokryjí tento nárůst, a už vidím v jasných barvách kolik jim zbude na financování inkluze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.