Přečtěte si: Obce mají zajistit dostatek míst ve školce

sobota 16. ledna 2016 ·

Čtyřleté děti od roku 2017 a tříleté o rok později budou mít nárok na místo v mateřské škole. Přednostní přijetí těchto dětí do výše povolené kapacity MŠ bude v jiném paragrafu školského zákona spojeno s povinností obcí dostatek míst zajistit.

Z článku ku v HalóNoviny.cz vybíráme:

Nebudou mít obce s touto povinností problém? Starostu Rožmitálu pod Třemšínem, poslance Josefa Vondráška (KSČM) otázka rozesmála. "U nás spíš dělá problém, že se nerodí děti, nyní máme v mateřské škole dokonce třídu dvouletých. Jsme připraveni přijmout více dětí, rozšířit, upravit prostory. V našich končinách rozhodně uvítáme, když se bude rodit víc dětí," řekl Vondrášek našem listu.

"S návrhem paní ministryně souhlasím, je to i v souladu s programem KSČM. Až na lokální výjimky je v současné době dostatek míst v MŠ. Zřizovatelé (tedy obce) reagovali na babyboom, který již opadává. Ze svých prostředků nebo za pomoci krajů (z grantů, které kraje vyhlašovaly na výstavbu či rozšíření kapacit) rozšiřovali své kapacity. Pokud chce paní ministryně zajistit ‚nárok na místo v MŠ‘, pak by stát měl převzít i finanční garanci, a ne přesunout povinnost, kterou v podstatě nařizuje, pouze na zřizovatele, tj. obce," reagovala poslankyně Alena Nohavová (KSČM), která má z práce v mateřské škole dlouhodobé zkušenosti. Dodala, že jedině tak by mohly chybějící kapacity, v místech kde je nebo nastane nedostatek míst, doplnit. Doufá, že to má Valachová projednané i s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.