Přečtěte si: Děti ve školách mimo spádovou oblast hlaste sociálce, vyzývá náměstek

úterý 12. ledna 2016 ·

Podezřelé bydliště nahlaste na sociálně-právní ochranu dětí. K tomu vyzývá ředitele základních škol náměstek libereckého primátora. Je to podle něj jedna z cest, jak se bránit nešvaru, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště svých dětí do blízkosti školy, do níž chtějí dítě umístit.


Z článku Jany Pšeničkové v iDNES.cz vybíráme:

Ředitelé totiž musejí u zápisu dát přednost předškolákovi, který patří do spádové oblasti školy. A tak si rodiče často budoucí vzdělání svých dětí pojišťují tím, že mu do spádu přihlásí trvalý pobyt. Neváhají tak za novou adresu platit i několik tisíc korun měsíčně.

„Máme případ, kdy má dítě adresu nahlášenou v hotelu a jeho rodiče bydlí na jiném místě v Liberci. Takové chování označuji za podvodné,“ tvrdí náměstek Ivan Langr.(...)

„Nechystám se k tomu. To, že dítě bydlí jinde než rodič, je často opřeno o skutečnosti, které jsou dané profesí rodičů,“ zmínila ředitelka ZŠ Husova Blanka Reindlová. Za příklad uvedla sportovce. Podle ní nelze nutit rodiče, aby dali dítě do školy, k níž mají výhrady.


Související články:





2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
12. ledna 2016 v 23:57  

trvalý pobyt v hotelu?jestliže tedy rodiče nejsou jeho majiteli....

Unknown řekl(a)...
14. ledna 2016 v 11:41  

"Nelze nutit rodiče, aby dali dítě do školy, k níž mají výhrady".

Také si to myslím.
Lepší než "hlásit" děti a jejich rodiče sociálce, by bylo objektivně zjistit, PROČ se rodiče brání dát své děti do některých škol.
Rozhodnutí o zařazení dítěte do školy je právo rodičů a odpovědný rodič těžko dá své dítě do školy, kterou považuje za nekvalitní.
Je smutné že se v demokratické společnosti musí lidé, kteří se chtějí svobodně rozhodnout o vzdělávání svého dítěte, uchylovat k podvodům.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.