Přečtěte si: Čtení e-knih zlepšuje u dětí schopnost číst

sobota 2. ledna 2016 ·

Nejnovější studie britských vědců ukázala, že čtení elektronických knih má pozitivní vliv na čtení dětí, zejména u malých chlapců. U těch se totiž v posledních letech výrazněji projevil problém v přečtení a porozumění textu.


Z článku Lucie Zelinková v Novinky.cz vybíráme:

Na otázku, zda je lepší číst knihu či e-book, vědcům jeden z dotazovaných chlapců odpověděl: „Raději čtu na tabletu. Baví mě to více, připomíná mi to psaní SMS zpráv.“
Jiný chlapec z výzkumu prohlásil, že prostřednictvím obrazovky se dokáže do děje lépe dostat. „Čtení z papíru je nuda,“ dodal.

Přínos vidí děti také v samotné formě e-knih. „Na čtečce si zvětšuji text, v knihách jsou totiž pro mě moc malá písmenka. Díky rozsvícené obrazovce na věty také mnohem lépe vidím,“ popsala během diskuse jedna z malých respondentek.

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. ledna 2016 v 17:38  

jak velký měli britští experti grant a jak dlouho trval jejich project než došli k těmto kreativním alternativním názorům

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. ledna 2016 v 17:51  

Skoro bych řekl, že schopnost číst zlepšuje čtení samo o sobě.
Má-li text i smysluplný obsah, zlepšuje navíc schopnost myslet.

Unknown řekl(a)...
3. ledna 2016 v 11:09  

Miluji tištěnou formu knih, jejich vůni,....Čtení e-knih mě nějak nenaplňuje.

Simona CARCY řekl(a)...
3. ledna 2016 v 21:53  

Vypustime-li slovo "e-knih" z titulku, dospejeme k objevnemu, ze cteni zlepsuje schopnost cist! Jak objevne! To chce dalsi grant a dva operacni programy!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.