Přečtěte si: Ministerstvo chce bezplatným stravováním podpořit až dvacet tisíc dětí ročně

sobota 2. ledna 2016 ·

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo druhou výzvu k předkládání projektů na podporu bezplatného stravování pro nejchudší děti ve školních jídelnách a mateřských školkách. Podpořeny budou děti ve věku od tří do patnácti let.


Z článku Vratislava Dostála v DeníkReferendum.cz vybíráme:

„Pro období 2016 - 2020 se nám podařilo získat z evropských fondů celkem 400 milionů korun, které dovolí podpořit až dvacet tisíc dětí ročně“, uvedl náměstek ministryně pro ekonomiku a evropské fondy Martin Kučera.

Podpořeny budou děti ve věku od tří do patnácti let, které navštěvují školská zařízení a jejichž zákonní zástupci pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Pro aktuálně vyhlášenou výzvu je připraveno celkem šestadvacet miliónů korun. Podle mluvčího ministerstva práce Petra Habáně se již některé kraje o podporu přihlásily.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tuto výzvu připravilo v reakci na vzrůstající počet dětí, které ve školách neobědvají, a to především z důvodu špatné finanční situace jejich rodičů. „Nejde přitom jen o rodiny ze sociálně vyloučených lokalit, ale rovněž o samoživitele. Absence zdánlivě banální věci, jako je školní oběd, může mít fatální následky nejen na zdravotní stav dětí, ale hlavně na jejich psychický a sociální vývoj,“ uvedl Habáň.






8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. ledna 2016 v 11:55  

"bezplatného stravování pro nejchudší děti"


Zřejmě nic nového, pač v USA je tato podpora docela rozšířena. Dokonce se vztahuje na dospělé obyvatelstvo a jedná se zhruba o každého sedmého obyvatele, který je na tzv. "potravinové pomoci".
Jen si však myslím, že to nepatří do kompetence MŠMT, ale do kompetence MPSV.

Eva Adamová řekl(a)...
2. ledna 2016 v 12:29  

Proč druhá výzva? Že by se naplnil scénář škarohlídů, kteří tvrdili, že bude tímto nesystémovým řešením problém pokrýt všechny oblasti republiky? Na některých územích se k realizaci přihlásilo několik NNO a na některých žádná? Ovšem děti, kam se podpora prostřednictvím NNO nedostane, budou diskriminovány. Takže, když se někde zase žádná NNO nenajde, bude se vypisovat výzva znova a znova?

Janek Wagner řekl(a)...
2. ledna 2016 v 12:34  

Pozor, zde jde o paralelní akce MPSV a MŠMT, které nejsou evidentně koordinované. TAto výtva je z MPSV, předchozí grant pro NNO byl z MŠMT.

Eva Adamová řekl(a)...
2. ledna 2016 v 15:36  

O to je to tedy větší nářez. Pravá ruka neví, co dělá levá.

Unknown řekl(a)...
2. ledna 2016 v 17:44  

výzva mpsv vyzývá k placení polévky a výzva mšmt k placení brambor s omáčkou,maso si budou platit sami žácI a na moučník bude vypsáno výběrové řízení pro soukromé subjekty

Unknown řekl(a)...
2. ledna 2016 v 17:59  

mnohem jednodušší by bylo vyhlásit stravovíní zdarma pro všechny žáky i zaměstnance,přičemž by byl stabilní, zdravý a výživný jídelníček:
polévky: gulášová,boršč,fazolová, kyselice,rybí
jídlo: bramborová kaše,rizoto,nudle s mákem,jáhlová kaše,zelné placky
stravování bude zdravé,kdo má skutečný hlad tak si dojde a kdo ne nebo chce lepší a má peníze, tak jít povinně nemusí

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. ledna 2016 v 18:26  

Teď už chybí jen ty koblihy.

Unknown řekl(a)...
3. ledna 2016 v 11:12  

"Teď už chybí jen ty koblihy"

V brzké době budou nahrazeny ještě předvolebními guláši různých politických stran a hnutí a heslem "školství je pro nás prioritou".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.