Přečtěte si: Co letos čeká české školství? Začleňování postižených i povinná školka

neděle 10. ledna 2016 ·

Uplynulý rok byl v resortu školství legislativně plodný. Školáky, rodiče a pedagogy tak letos čeká řada změn, z nichž některé vyvolávají rozporuplné reakce. V září startuje plán inkluze lehce mentálně postižených dětí do běžných tříd. V plánu je rovněž zavedení povinného roku v mateřské škole či kariérního řádu pro učitele.


Z článku Zdeňky Trachtové v iDNES.cz vybíráme:

Výrazné kritiky však má inkluzivní novela mezi speciálními pedagogy, podle nichž zkomplikuje práci učitelů a sníží kvalitu výuky pro všechny žáky. „Je zcela jistě nesprávné vzdělávat všechny žáky bez ohledu na jejich intelektové schopnosti v prostředí standardní školní třídy, která ty nejslabší staví do pozic outsiderů a třídních šašků, případně je ze svého středu přímo vypudí,“ opřel se do novely předseda Asociace speciálních pedagogů Jiří Pilař.

Podle odborníka na oblast vzdělávání Bohumila Kartouse je samotný princip inkluzivní novely správný, její zavádění v praxi je však příliš překotné. „Toto není změna, která se dá provést za rok. Takovéto velké reformy se zavádějí postupně a vlastně nikdy nejsou úplně ukončeny. Problém je, že ministerstvo školství ji chce zavést od jednoho okamžiku plošně,“ říká Kartous. Učitelé proto podle něho mají problém změny akceptovat a bez jejich upřímné snahy budou inkluzivní opatření fungovat těžko.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. ledna 2016 v 10:15  

Opravdu si pořád ještě někdo myslí,že RVP pro základní vzdělávání byly koncipovány pro žáky s mentální retardací?

Nevím, jestli je pan Kartous odborníkem na vzdělávání, ale zdá se mi, že v poslední době trochu prozřel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.