Otázky a odpovědi ke společnému vzdělávání: Dnes jsem měl možnost si přečíst zpravodaj MŠMT ročník 1, číslo 2. Mimo jiné se v něm uvádí, cituji: „V případě začlenění dětí s vyšší potřebou podpory se úměrně sníží počet dětí ve třídě.“

neděle 10. ledna 2016 ·

V jednom z ročníků školy bylo nutné otevřít místo dvou, tři třídy. Důvodem je přítomnost žáka s Aspergerovým syndromem a dalšího žáka se středně těžkou formou ADHD. Oba dva, podle dokumentů ze školského poradenského zařízení, mají být vzděláváni v málopočetných třídách. Oba dva mají asistenty hrazené z prostředků KU. S tím, podle pravidel kraje, je spojeno odebrání příspěvku na žáka s postižením. To ovšem vede k problémům s financováním mezd. Více tříd = více vyučujících = potřeba vyšších prostředků na mzdy. Tento nárůst ale pokryt není.


Chápu to správně, že na základě jakýchsi pravidel, která zatím neznám, bude od 1. 9. 2016 tato situace naprosto jasně a transparentně řešena? Tedy, že nebude platit současné pravidlo – financování na žáka + příspěvek na žáka s postižením, který se v případě získání příspěvku na asistenta automaticky odebere a není v žádném případě kryt rozdíl vzniklý potřebou více tříd s méně žáky? Ale místo toho kdosi (školské poradenské zařízení, ředitel školy…) vystaví dokument, z něhož bude vidět potřeba méně početné třídy, a na základě toho škola automaticky získá dosud neposkytované a ve valné většině chybějící prostředky na mzdy?

Odpověď:

Od 1. 9. 2016 bude platit upravený systém vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, kdy žáci, kterým školské poradenské zařízení doporučí podpůrná opatření, obdrží tzv. Doporučení ke vzdělávání žáka se speciální vzdělávací potřebou, kde bude uvedeno, jaká podpůrná opatření žák získává a jaká je jejich normovaná finanční náročnost.

Podpůrná opatření mají normovanou finanční náročnost ze zákona, takže je získáte a nikdo Vám je nemůže krátit.

K podpůrným opatřením patří metody a formy práce, hodnocení žáka, IVP, pedagogické intervence, speciálně pedagogická péče, úvazek dalšího pedagogického pracovníka, asistent pedagoga, tlumočník do českého znakového jazyka, přepisovatel pro neslyšící, školní psycholog, školní speciální pedagog, pomůcky a speciální učebnice, kompenzační pomůcky, úprava přijímacího řízení nebo ukončování studia.

Doporučení získává škola, která se k návrhům vyjadřuje a podepisuje s rodiči žáka nebo se žákem která podpůrná opatření bude poskytovat, případně která postupně zajistí.

Finanční prostředky bude vykazovat několikrát v roce krajskému úřadu. Údaje povede ve školní matrice. Okolnosti snížení počtu žáků v případě integrovaných žáků budou uvedeny v prováděcích vyhláškách o předškolním, základním a středoškolském vzdělávání.

Zdroj: MŠMT (Upozorňujeme čtenáře, že odkazovaná stránka MŠMT se průběžně mění.)

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2016 v 11:24  

Nebylo by lepší všechna ta nedomyšlená opatření zrušit a nechat školy fungovat jako před tím inkluzivním bláznovstvím?

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2016 v 11:36  

Bylo, paní kolegyně. Kromě ministerstva a naivních inkuzionistů nikdo nic pořádně neví, např. jak přiřadit PO k diagnostikovaným dětem, protože informovanost poraden i škol je nulová. Ptala jsem se naší psycholožky z poradny, jak to vidí se stupni PO u mých 137 diagnostikovaných a jak to vidí u 97 cizinců. Řekla mi, že netuší, protože nejsou proškoleni a zatím žádné školení ve výhledu není. Vzhledem k tomu, že úvazky a rozvrhy se začínají tvořit již v dubnu - květnu, moc času není.

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2016 v 11:44  

Jak je možné, že najednou mohou vzdělávat žáky s postižením učitelé ZŠ bez kvalifikace speciální pedagogiky? A možná i asistenti, když je zcela jasné, že učitel musí věnovat pozornost i ostatním. Má sestavovat IVP, vyhodnocovat a speciálně pedagogicky diagnostikovat. Jak? Teď bude zřejmě stačit samostudium a nebo rychlostudium, které bylo ze všech stran kritizováno. Hold, když se chce, tak to jde. Musí být politická vůle a nebo dokonce zvůle.

tyrjir řekl(a)...
10. ledna 2016 v 12:08  

Asistenti by mohli a měli pomáhat kvalifikovaným učitelům při práci s celou třídou. Přidělování polokvalifikovaných asistentů postiženým dětem je myslím dost neúčelné opatření,
J.Týř

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2016 v 12:13  

MŠMT si s tím neporadí a odborníci, kteří si zvykli považovat inkluzi za nové náboženství, raději čekají, jak to dopadne.
Nakonec si s těmi nesmysly budou muset poradit školy, zřejmě každá po svém. Co z toho vzejde, to určitě nebude vzdělávací systém.

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2016 v 14:02  

Normální učitelé pro práci s normálními žáky žádné asistenty nepotřebují.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. ledna 2016 v 17:35  

Baže! Těch pět, šest pořád ještě normálních dětí aspoň trošku normální učitel zvládne.

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2016 v 21:07  

Lenka Arnoldová
10. ledna 2016 11:44

A vezměte to i opačně. Da speciální pedagog chemii, matematiku, fyziku,... třeba v v osmé a deváté třídě běžné ZŠ? A to včetně pokusů a laboratorních prací?
Dozajista se shodneme v tom, že těch 29 žáků dá třeba z chemie pouze učitel k tomu vzdělaný a aprobovaný. Ten jeden zbylý žák se v tom bude plácat a plácat. A nepomůže ani asistent.
Tedy inkluze je naprosto nepromyšlený a nesmyslný krok a to po všech stránkách. A což tak vyměnit ministra?

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2016 v 22:03  

Bingo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.