Novoroční anketa České školy: odpovídá Jiří Zajíček

čtvrtek 7. ledna 2016 ·

Ing. Jiří Zajíček je ředitelem pražské Masarykovy střední školy chemické, je předsedou Unie školských asociací ČR - CZESHA.


Jaké jsou tři největší problémy českého regionálního školství 

  1. Nedokončená reforma financování regionálního školství,
  2. stárnoucí pedagogické sbory,
  3. nízká motivace žáků k jakékoli práci.

Jak hodnotíte průběh přípravy společného vzdělávání?

MŠMT zahájilo sice rozsáhlou informační kampaň, ale termín 1. 9. 2016 je velice blízký. V ZŠ pravděpodobně nebude dostatek odborníků na speciální pedagogiku, což může být velmi vážným problémem. Také lze jen velice obtížně odhadnout reálnou finanční náročnost tohoto způsobu vzdělávání.

Jaký je Váš názor na jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory SŠ?

Je to zcela jistě pozitivní změna, která pomůže k větší motivaci žáků na ZŠ. Zásadně ale nesouhlasím s opakováním přijímací zkoušky a se započtením pouze lepšího výsledku. To považuji ze velice nepedagogické.

Zúčastněte se také novoroční ankety České školy!

7 komentářů:

Ondřej Šteffl řekl(a)...
7. ledna 2016 v 23:39  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ondřej Šteffl řekl(a)...
7. ledna 2016 v 23:46  

Vážený pane inženýre, možná byste si mohl přečíst něco o motivaci. Jinak bohužel prezentujete, mírně řečeno, překonané názory. A to by asi předseda Unie školských asociací ČR - CZESHA neměl.

Kognitivní věda udělala za posledních 15 let velký pokrok. Mj. se prokázalo, že behaviorální motivace (cukr a bič) funguje dobře jen u rutinních činností (lepení obálek, vyplňování formulářů apod.), u náročnějších věcí, které vyžadují logické uvažování, řešení problému, kritické myšlení či dokonce kreativitu, mohou dokonce škodit, a to i pozitivní motivace.

Doporučuji k prostudování např.

Daniel Pink: Pohon

Carol Dwecková: Nastavení mysli, tam se mj. dozvíte, že škola má být na žáky PRŮBĚŽNĚ náročná, ale že sumativní testování a zejména třídění žáků (např. přijímacími zkouškami) je demotivující, a to dokonce i pro ty úspěšné.

Souhrnná studia z roku 2012.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
7. ledna 2016 v 23:55  

Možnost opravit chybu (opakovat zkoušku) je základem učení. Označit ji za nepedagogickou, to byl omyl vždycky. Sama možnost opakování navíc snižuje stres, a tím zvyšuje validitu zkoušky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. ledna 2016 v 0:49  

Přemíra možností, kterak opakovat zkoušku, vede zpravidla k tomu, že se ta zkouška chodí zkoušet.
Samozřejmě, čím větší četnost opakování zkoušky s poplatkem, tím lépe pro examinátora. Ejchu chu!

Unknown řekl(a)...
8. ledna 2016 v 21:16  

Každodenní zkušenost: Umožnění opakování zkoušky u žáků způsobuje zhoršení výsledků u prvního pokusu, ale zlepšení celkové známky (pokud o to tedy žák vůbec stojí).

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. ledna 2016 v 20:10  

Také je dobře naučit se dělat věci na 'první dobrou'.
Třeba dovést pasažáry na místo určení živé.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
9. ledna 2016 v 20:51  

"Také je dobře naučit se dělat věci na 'první dobrou'."
Ano, to jistě ano. Třeba operaci slepého střeva, že? V autoškole se pasažeři nevozí. A i v autoškole je možnost opakovat zkoušku. Schválně si rozmyslete, k čemu by asi tak vedlo, zejméma v ČR, kdyby byl jen jeden pokus.

Škola je zde primárně přece od toho, aby se zde člověk učil. A to i chybami, že? A označit možnost opakovat zkoušku za nepedagogické, je prostě nonsens, který v souvislosti s tím, co bylo o motivaci řečeno před tím, že se autor výroku prostě mýlí. Víc jsem říct nechtěl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.