Mezinárodní soutěž Pohár vědy ROJKO 2016: uzávěrka přihlášek již 10. ledna!

úterý 5. ledna 2016 ·

Prostřednictvím soutěže Pohár vědy chtějí organizátoři mladou generaci - již od nejútlejšího věku - vést k zájmu o fyziku a další přírodní vědy, který dlouhodobě spíše upadá. Soutěžící týmy řeší ve čtyřech kolech zábavné úkoly, bádají nad problémy a provádějí pokusy. Nejlepší týmy postoupí do mezinárodního finále, které se uskuteční v červnu 2016.


Letošní pátý ročník Poháru vědy, s podtitulem ROJKO 2016, probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, za podpory Nadačního fondu Neuron a dalších partnerů a sponzorů. Na přípravě soutěžních úkolů, které každoročně obměňujeme, se podílí lektoři z Katedry didaktiky fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dílčí cíle projektu

  • zapojit co možná nejširší okruhu dětí a mládeže, od mateřských až po střední školy,
  • na základě více než dvacetiletých zkušeností dále rozvíjet původní debrujárskou myšlenku popularizace a tzv. "odmystifikace“ vědy,
  • vést účastníky soutěže k samostatnosti, minimalizovat pomoc dospělých vedoucích týmu,
  • přitáhnout mladou generaci k soustavnějšímu zájmu o vědu a techniku.

Organizátor Poháru vědy, Asociace malých debrujárů České republiky (AMD ČR) je součástí Mezinárodní federace malých debrujárů (FIPD), hnutí působícího ve více než 49 zemích všech kontinentů. Soutěž Pohár vědy navazuje na celou řadu dosavadních aktivit v oblasti popularizace vědy mezi dětmi a mládeží, které AMD ČR pořádá a organizuje již od svého vzniku v roce 1992.

Putovní pohár, symbol a hlavní výhru soutěže, věnoval Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc., čestný prezident českých debrujárů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.