Gymnázium Christiana Dopplera v Praze otevřelo Oranžovou učebnu díky soutěži Vím proč

čtvrtek 28. ledna 2016 ·

Ve středu 27. ledna proběhlo na Gymnáziu Christiana Dopplera v Praze 5 slavnostní otevření fyzikální Oranžové učebny. Učebnu pro výuku technických předmětů v hodnotě 200 tisíc korun škola získala díky úspěchu svého studenta ve fyzikální soutěží Vím proč Skupiny ČEZ.

Ve fyzikální soutěži Vím proč, která běží již třetím rokem, mohou soutěžící vyhrát hodnotné ceny. Ve druhém ročníku se to povedlo Jakubovi Markovi z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze, který pro sebe získal moderní tablet a pro svou školu vybavení fyzikální učebny v hodnotě 200 tisíc korun.

Oranžovou učebnu si při jejím otevření přišel prohlédnout i státní tajemník úřadu vlády Petr Špirhanzl: „Na vybavení učebny jsem velmi zvědavý. Jsem si jistý, že škola pořídila samé užitečné věci, aby se z vítězství mohlo radovat co nejvíce žáků a aby jim zajistila vzdělávání na patřičné úrovni.“

Učebna fyziky na gymnáziu prošla obměnou v podobě vymalování, ale především nových kufříků se sadami na měření. Dříve škola měla pouze jednu tuto sadu, ale díky Nadaci ČEZ je nyní měřící sada u každého stolu. Škola učebnu fyziky využívá také jako laboratoř, ve které si nyní bude moci zkoušet zajímavé pokusy až 16 lidí najednou.

Každá škola, která Oranžovou učebnu získá, si může zcela sama určit, co za získané peníze pořídí. Jedinou podmínkou je, že takto vybavená učebna musí sloužit k výuce technických a přírodovědných předmětů. Počet Oranžových učeben v České republice se nyní blíží ke stovce, jak potvrzuje i Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ: „Podpoře technického vzdělávání se věnujeme dlouhodobě a dodnes jsme otevřeli v ČR 97 učeben. Každou novou učebnu si osobně prohlédneme, a pokud na ní má někdo osobní zásluhu, jako třeba Jakub, tak ho pak naši personalisté sledují pro účely možného navázání spolupráce. Budeme rádi, když se počet učeben bude nadále rozšiřovat, protože technického vzdělávání není nikdy dost.“

Slavnostního otevření učebny se zúčastnil i sám výherce, Jakub Marek, který přítomným pustil i vítězné video a uvedl, jak se k soutěži dostal. „Učebnu jsme získali díky soutěži Vím proč, která podporuje studenty, kteří vynikají ve fyzice. Já jsem se o soutěži dozvěděl díky panu učiteli Pavlovi, a tak jsem si řekl, že bych to mohl zkusit. Že když už nevyhraju, tak se alespoň někde zviditelním. Pro Teslův transformátor jsem se rozhodl proto, že mě elektřina baví, a také proto, že jsem ho měl hotový už z předchozí soutěže Matfyz FEAT.“

Podporu technickému vzdělávání i mladému fyzikovi vyjádřil i Ing. Bc. et Bc. Petr Bannert, Ph.D., ředitel Odboru vzdělávání Ministerstva školství ČR. „Chtěl bych vyjádřit poděkování a obdiv Jakubovi. On je důkazem toho, že věci se nemají vzdávat. Známky nejsou všechno, naopak je to o tom, co ten žák umí, jak rozvíjí svůj talent. Jsem rád, že strategie podpory talentů na ministerstvu školství je jedním z hlavních témat. Chtěl bych poděkovat samozřejmě i ČEZu, který vyjadřuje podporu technickému vzdělávání i podporu matematice a fyzice.“

Šanci na získání Oranžové učebny pro svoji školu mají žáci základních a středních škol i letos, kdy probíhá třetí ročník soutěže. Stačí pouze natočit fyzikální video a umístit ho na stránky www.vimproc.cz do 31. března 2016.

Podpoře vzdělávání se Skupina ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku.

Více informací na www.kdejinde.cz, na www.facebook.com/PracevCEZu nebo na www.cez.cz/vzdelavaciprogram.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.