České školy pod lupou: Výzkum homofobie a transfobie na školách

středa 27. ledna 2016 ·

Celorepublikový výzkum fenoménů homofobie a transfobie na českých školách zaštiťuje organizace PROUD (Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu) za podpory ILGA-Europe a ve spolupráci s Katedrou psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Centrem kulturálních, mediálních a komunikačních studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Výzkum homofobie a transfobie na školách je svým zaměřením na školní prostředí v České republice jedinečný a navazuje na již realizované výzkumy společenské diskriminace a homofobního obtěžování (více například PhDr. Olga Pechová, Ph.D.: Diskriminace na základě sexuální orientace).

Výzkum probíhal od března do prosince roku 2015 a zahrnoval dvě části – kvantitativní a kvalitativní. V rámci kvantitativní části byl sestaven online dotazník (na serveru surveymonkey.com) určený žákům a žákyním 8. a 9. tříd základních škol, všech ročníků středních škol a těm, kteří jsou po vystudování střední školy nejdéle jeden rok. Dotazník obsahoval 29 otázek mapujících v jednom segmentu postoje žáků a žákyň ke svým vrstevníkům s (domnělou) „menšinovou“ či nekonformní sexuální a/nebo genderovou identitou a v dalším jejich zkušenosti s homofobií a transfobií v prostředí školy. Druhá část výzkumného projektu se orientuje na rozhovory s vyučujícími středních a základních škol. Rozhovory se týkaly témat, jakými jsou například LGBTQ studující ve škole, jejich postavení v kolektivu, coming out, zahrnutí informací o různých sexuálních a genderových identitách ve výuce a kurikulu, prevence homofobní šikany atd. Výstupy mohou sloužit jako podklad pro návrhy změn a doporučení, jak nejlépe přispívat k bezpečnějšímu klimatu ve škole. Dotazník vyplnilo 1314 respondentů/ek z různých typů škol (ZŠ, SOŠ, gymnázium, SOU a OU) a různých krajů České republiky. Výzkumných polostrukturovaných rozhovorů bylo provedeno 20 s vyučujícími, školními metodiky/čkami prevence a školními psychology/žkami v rámci několika měst České republiky.

Jednotlivé fáze výzkumu:

  • vytvoření online dotazníku na serveru surveymonkey.com (podíleli se: Doc. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D., Mgr. Zdeněk Sloboda, Mgr. Lada Hajdíková a Mgr. Vítězslav Slíva)
  • sběr dat prostřednictvím online dotazníkového šetření (skrze facebook, google, oslovování konkrétních škol)
  • realizace rozhovorů s vyučujícími (podíleli se: Mgr. Vítězslav Slíva, Mgr. Nina Fárová, Mgr. Monika Bartošová a Mgr. Lada Hajdíková)
  • kvantitativní obsahová analýza dotazníků (analyzovala Mgr. Zdenka Burešová)
  • kvalitativní obsahová analýza rozhovorů (analyzoval Mgr. Vítězslav Slíva)

Ke stažení:

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. ledna 2016 v 13:20  

Školství je byznys. To by nestačilo poslat metodickou příručku školám elektronicky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.