Výsledky ceny za inovace ve vzdělávání Eduína 2015

čtvrtek 10. prosince 2015 ·

Absolutním vítězem, který si odnesl ocenění ve dvou kategoriích, je projekt Československo 38-89: Atentát. Do Auly slávy byla uvedena Jana Hrubá.


Večer 8. prosince proběhlo v reprezentativních prostorách České spořitelny slavnostní vyhlášení dalšího ročníku ceny Eduína. Během večera bylo předáno celkem sedm ocenění. Z devíti finalistů vybrala tři vítěze odborná porota a tři vítězné projekty vzešly z hlasování veřejnosti. Odborníky i veřejnost zaujala interaktivní simulace moderních českých dějin Československo 38-89: Atentát. Jde o společný počin FF UK, MFF UK a Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, který získal i několik ocenění v zahraničí. Do Auly slávy byla za dlouholetou obětavou osvětovou práci pro české vzdělávání uvedena šéfredaktorka Učitelských listů Jana Hrubá.

Výsledky ceny Eduína 2015

Aula slávy – cena za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání

Do Auly slávy byla uvedena Jana Hrubá.

Jana Hrubá působila přes 30 let jako učitelka na základní škole. Od r. 1990 dodnes pracuje v učitelských asociacích (Pedagogický svaz, NEMES, PAU, SKAV). 15 let (1993-2008) soukromě vydávala časopis pro příznivce změn ve vzdělávání Učitelské listy a cca 20 knih z oblasti inovací ve vzdělávání, nyní po odchodu do důchodu provozuje jako koníčka web Učitelské listy. Stále aktivně monitoruje další vývoj ve vzdělávání, je činnou členkou Stálé konference asociací ve vzdělávání SKAV.

Vyhlášení Jany Hrubé bylo nejsilnějším okamžikem slavnostního večera, kdy celý sál vestoje tleskal šéfredaktorce Učitelských listů, která o ocenění do poslední chvíle netušila a při své velké skromnosti byla dojatá k slzám.

Cena odborné poroty


  1. místo Československo 38-89: Atentát (FF UK + MFF UK + ÚSD AV ČR)
  2. místo Akademie umění a kultury Prahy 15 (ZUŠ Hostivař)
  3. místo Minisčítání (Český statistický úřad)

Cena veřejnosti


  1. místo Dětská univerzita (Technická univerzita Liberec) 1237 hlasů
  2. místo Vzdělávací portál Moderní dějiny.cz (sdružení Pant) 671 hlasů
  3. místo Československo 38-89: Atentát (FF UK + MFF UK + ÚSD AV ČR) 515 hlasů

Celkem bylo v hlasování uděleno 4014 hlasů.

Více o ceně: www.eduina.cz.

Miroslav Hřebecký, koordinátor ceny, řekl: "Velmi si ceníme široké škály kvalitních projektů v letošním ročníku. Dvojitého vítěze „Československo 38-89: Atentát“ vydalo nakladatelství Karolinum i na DVD a je to tip na zajímavý vánoční dárek.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.