Příběhy 20. století nabízí 50 000,- Kč nebo iPhone 6, když nahrajete svého dědečka nebo babičku

čtvrtek 17. prosince 2015 ·

„Děda vždycky hrozně rád vyprávěl, jak bojoval na Dukle. Jenže mě to tenkrát nezajímalo a dneska už se zeptat nemůžu,“ říká třiatřicetiletá Zuzana Novotná z Prahy. Podobně jako ona lituje celá řada lidí, že se o rodinnou historii nezajímali, dokud byl čas. K poznání životních příběhů svých nejbližších a zájmu o vlastní kořeny vyzývá dokumentaristická soutěž Příběhy 20. století, jejíž třetí ročník tento měsíc vyhlásily organizace Post Bellum a PANT.


Soutěžící, kteří se přihlásí na www.pribehy20stoleti.cz, mají za úkol najít třeba mezi svými blízkými, zajímavého starého člověka, zvukově nebo na video natočit jeho vyprávění. Příběh sepsat, doplnit fotografiemi a uložit na zmíněné stránky. Pamětníky soutěžící nahrávají třeba na svůj mobilní telefon, diktafon či kameru. Vítězové ve třech kategoriích od 13 let mohou vyhrát až 50 000 korun nebo iPhone 6. Jednotlivci i soutěžní týmy se mohou hlásit do soutěže od září. Soutěž končí 29. února 2016.

„Nemáme na nic čas a už vůbec ne na vyprávění našich dědečků a babiček. Tím, že jsme založili soutěž Příběhy 20. století, zachraňujeme příběhy, které by možná skončily v zapomnění, fotografie a rodinné deníky v odpadkovém koši. Dvěma třetinám loňských přihlášených nebylo více než osmnáct let. Celkem jsme oslovili téměř tisíc amatérských dokumentaristů. Díky nim zachránili stovky příběhů. A to je panečku velký úspěch, který chceme opakovat i letos,” říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum.

Příběhy 20. století jsou největší dokumentaristickou soutěží u nás a na Slovensku. V březnu 2016 posoudí všechny dokončené práce odborná porota z řad historiků, novinářů a profesionálních dokumentaristů. Hodnotit budou poutavost a srozumitelnosti příběhu, jeho historickou relevanci a způsob, jakým byl veden rozhovor. Porotci na základě těchto kritérií vyberou tři nejlepší příběhy z každé kategorie. Svého favorita může podpořit veřejnost a hlasovat pro něj na www.pribehy20stoleti.cz.

O tom, že soutěž často odhalí skutečně dramatické osudy, svědčí třeba unikátní příběh Evy Mrakavové, který v loňském ročníku zdokumentoval její vnuk, sedmnáctiletý Vít Mužík. Právě, když se sedmiletá Eva chystala s tatínkem Ladislavem Mrakavou na výlet, přišli pro něj jeho kolegové z veřejné bezpečnosti. To bylo na dlouhou dobu naposledy, co otce viděla. Téměř devět let si s ním směla jen dopisovat a jen několikrát jej navštívit v jáchymovských lágrech.

O Post Bellum a PANT

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků na klíčové momenty 20. století. Svědectví válečných veteránů, přeživších holokaustu, politických vězňů, disidentů ale také příslušníků tajné policie nebo členů komunistické strany ukládáme do sbírky Paměť národa www.pametnaroda.cz, která je s více než 3 000 nahrávek jednou z největších veřejně přístupných pamětnických sbírek v Evropě.

Občanské sdružení PANT je vzdělávací institucí akreditovanou MŠMT působící v oblasti rozvoje a podpory informovanosti veřejnosti o problematice lidských práv. Jeho činnost se zaměřuje zejména na dokumentární filmovou tvorbu, vzdělávání a moderní formy výuky dějin 20. století.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.