Přečtěte si: Vzdělávat žáky s mentální poruchou? Jen s pomocníky

úterý 8. prosince 2015 ·

Mezi nejrozšířenější mýty patří ten o vysokém počtu romských žáků ve speciálních školách s diagnózou lehkého mentálního postižení (LMP). Čerstvé šetření České školní inspekce prokázalo, že skutečnost je jiná. Ze všech žáků vzdělávaných podle programu pro speciální školy je 9,7 procenta Romů. Vyšší je jejich podíl ve školách, kde se učí podle programu základního vzdělávání s LMP, konkrétně 31 procent, tedy o půl procenta méně než v minulém školním roce. Potěšitelné je, že oproti minulému období se snížil počet dětí s nově připsanou diagnózou LMP o 11,5 procenta.


Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

„Nejdůležitější vzkaz je, že od 1. září 2016 budou všechny základní školy schopny materiálně i personálně zajistit speciální potřeby dětí, jejichž rodiče se rozhodnou poslat je do běžné ZŠ. Tam budou mít nově zaručenou podporu formou asistenta pedagoga, půl úvazku učitele nebo kompenzačních pomůcek. K veškerým změnám bude existovat prováděcí předpis včetně přehledu a definice všech podpůrných opatření," řekla nedávno Deníku ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Právě to je podle inspekční zprávy pro pedagogy nejdůležitější. Jako největší překážku pro vzdělávání žáků se specifickými potřebami totiž uváděli nedostatek finančních prostředků na asistenty pedagoga, školní psychology či speciální pedagogy. Tuto odpověď zvolilo 72,7 procenta ředitelů.

15 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2015 v 10:20  

"Mentální porucha" není porucha.

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2015 v 10:35  

Třeba v rámci "politické korektnosti" byl úmyslně pozměněn jazyk. Zřejmě měli na mysli mentální retardaci.
Mentální retardace je postižení jedinců, při kterém dochází k zaostávání vývoje rozumových schopností, k odlišnému vývoji některých psychických vlastností a k poruchám v adaptačním chování. Mentálním postižením nebo mentální retardací je nazýváno trvalé snížení rozumových schopností, které vzniklo v důsledku organického poškození mozku. Není to nemoc, ale trvalý stav, který klasifikujeme do šesti základních kategorií.

Jiri Janecek řekl(a)...
8. prosince 2015 v 10:56  

"K veškerým změnám bude existovat prováděcí předpis včetně přehledu a definice všech podpůrných opatření."

Pokud to dobre chapu, tak zadny predpis zatim neexistuje. A jedna vec je 'prehled a definice' a druha 'prakticka realizace'. A to pokud mozno s vyhledem navzdy a vsude, na Pripotocni,v Hlubokych Masuvkach i v Chanove.
(mimochodem, puluvazek na dite je zhruba 6x vic penez nez dnesnich 12 deti ve tride ZS-P).

Zatim bych mozna ty cinnosti prohodil - nejdriv ty predpisy (a prachy na jejich realizaci) a pak az to nadseni, prseni se a vysilani vzkazu...

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2015 v 14:25  

Opravit mentální poruchu je asi stejný nesmysl, jako vyléčit alkoholika.

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. prosince 2015 v 15:11  

To se pane Pytlíku mýlíte. Když se všichni budeme snažit, budeme žít pospolu, když budeme mít teď ty asisténty a další podpůrná opatření, uvidíme brzy zázraky. Vymýtíme LMp děti a brzy již vstoupíme do učebnic světových pedagogických institucí, jako zářný příklad, že když se chce, všechno jde. I vy jeden pesimisto, fuj.

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2015 v 16:03  

Pane kolego Pytlíku, je to horší, alkoholika se občas vyléčit podaří.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2015 v 17:26  

alkoholika se občas vyléčit podaří

Ne! Ne!! Ne!!!
Asi stejné jako tvrdit, že každý den přežití je vyléčená smrt.
Před čtnácti dny uplynulo právě dvacet let mojí naprosté a bezpodmínečné abstinence. Ani nealkoholické pivko, ani kombucha, ani 'rumové' pralinky. Nic. Občas si přivoním k vínu, protože je to vůně lahodná.
V žádném případě nejsem vyléčený alkoholik. Jsem jen nechlastající alkoholik. Protialkoholní léčebna je z podstaty nesmysl, a psychiatři to vědí.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. prosince 2015 v 17:32  

Alkoholik může přestat chlastat - osobně jsem takového znal (již nežije z důvodu vysokého stáří, nikoli uhynulých jater).

Ale že by se těm mentálně slabším dětem rozsvítilo?

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2015 v 18:13  

Ale že by se těm mentálně slabším dětem rozsvítilo?

Mohou leccos natrénovat, ostatně jako kterýkoli člověk, aniž by nutně musely chápat, co proč nebo jak funguje. Já třeba vůbec nechápu, kde se mezi lidmi bere tolik zhovadilosti, přesto intenzivně trénuji, jak jí čelit.
Každý rok zjišťuji, že nemálo žáku střední školy, které pořád ještě dokáží správně přečíst i mnohaciferné číslo, sčítat a odčítat taková čísla, vůbec neví, proč to tak je. Jen si ten postup tak zautomatizovaly, že jej používají snad až nevědomě. Mnohé z nich vystudují práva, medicínu nebo jiný náročný obor, třeba pedagogiku, vstoupí do politiky, možná i do nějaké té ptačí akademie nebo hradu, ale nerozsvítí se jim nikdy.
Ptal jsem se tuhle žáků, co to znamená, že člověk něčemu rozumí, a jak se to pozná. Pár dětí mojí otázce rozumnělo.

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2015 v 18:19  

Ano, naučit se mohou mnoho věcí, ale úroveň jejich myšlení se nezmění.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2015 v 18:35  

Ano. O tom hovořím.
To také vysvětluje, proč se nemálo otitulovaných lidí i ve vyšším postavení chová jako svoloč.

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2015 v 18:49  

Mentálně postižení lidé by se na VŠ bez asistenta vůbec dostat neměli.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2015 v 19:43  

Soudím, že se už intenzivně pracuje na konceptu vysoké scio školy pro studenty s nižšími studijními předpoklady. V souladu s pojetím vš vzdělávání jakéśi matky, která si údajně uvědomovala omezené možnosti svojí dcerky řka, tak dyby mohla jít studovat aspoň na tu učitelku ve zvláštní škole...

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2015 v 19:48  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana Karvaiová řekl(a)...
9. prosince 2015 v 6:49  

Ha,ha.Teď jsem si Pytlíku vzpomněla na historku ,která se mi stala ještě za sociku. Na třídní schůzce seděl v lavici tatík, košile rozhalená až na břicho. Díval se na mě s nadhledem. A pak to přišlo. Zcela vážně se zeptal: a vy jste tady za trest (politicky) nebo jste tak blbá, že nemůžete učit na normální škole?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.