Přečtěte si: Rodiče zažalují stát. Za plán učit postižené žáky na běžných školách

čtvrtek 31. prosince 2015 ·

Méně dětí v praktických školách, více dětí na běžných „základkách“. Tak zní plán ministerstva školství, který chce prosazovat v Česku od podzimu 2016. A za který podle zjištění Blesk.cz nejspíš půjde k soudu. Proti nápadu začlenit děti s lehkých mentálním postižením (LMP) mezi ostatní žáky se totiž zvedla bouře protestů. A rodiče žáků z mateřské a základní školy pro tělesně postižené Kociánka v Brně dokonce chtějí podat správní žalobu.


Z článku všm v Blesk.cz vybíráme:

Pokud se totiž integrace nepovede, může to mít vážné následky. „Základní škola na Kociánce je naplněna z 80 procent dětmi z nepovedené integrace a můžu vám říct, že některé příběhy těchto dětí z ‚běžného prostředí' jsou opravdu hrozivé a trvá i několik let, než se dítě s touto ‚úžasnou a samozřejmě nepostradatelnou zkušeností' dá dohromady. A jsou i případy, kdy se to nepovede vůbec,“ varovala ve vyjádření pro Blesk.cz Volejníčková.(...)

Navíc podle Balážové není inkluze žádným novým konceptem, s kterým by snad jako první přišli Češi. „Inkluze je edukační koncept, který se ověřuje ve světě již od 80. let minulého století, nejvíce se začal šířit v 90. letech minulého století. Hlavním cílem je přizpůsobit prostředí škol potřebám žáků, nikoliv jako v modelu integrace, kdy se žáci přizpůsobovali škole a jejím možnostem,“ uzavřela mluvčí.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. prosince 2015 v 11:55  

„Základní škola na Kociánce je naplněna z 80 procent dětmi z nepovedené integrace a můžu vám říct, že některé příběhy těchto dětí z ‚běžného prostředí' jsou opravdu hrozivé a trvá i několik let, než se dítě s touto ‚úžasnou a samozřejmě nepostradatelnou zkušeností' dá dohromady. A jsou i případy, kdy se to nepovede vůbec,“

Toto konstatování mě hodně oslovilo. Ve vzdělávání nám přece jde především o děti.A máme-li zkušenost, že v určitém uspořádání tohoto procesu děti strádají a trpí, mělo by se s tím dělat něco, co jim pomůže a ne realizovat opatření, která uškodí ještě mnoha dalším dětem.
Ve svém blízkém okolí mám také jedno takové dítě, které díky velkému úsilí školy i školy stěží prospívalo na základní škole praktické.Co by si počalo na běžné základce si vůbec nedovedu představit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.