Zdeněk Sotolář: Inkluze jako manipulace a tabuizace

pondělí 2. listopadu 2015 ·

Petr Uhl v Deníku Referendum píše, že „počítání Romů – především anonymní, například ve školních třídách, bez udání jmen – je stále aktuálním problémem.“ Samozřejmě.


Vyplnění kolonky národnost by prý bylo v rozporu s Listinou práv, ale nějaký pochybný vizuální odhad je snad v pořádku? Uhl dokonce tvrdí, že „stoupenci praktických škol … se velmi brání počítání (vizuálních odhadů) romských dětí,“ aby se neukázalo, „že v praktických školách a v přípravných třídách základních škol je poměrně několikanásobně více dětí romských než neromských.“ Obvinit je tak snadné, dokázat je však těžké. To se však autor ani neobtěžuje. Stejně bychom naopak mohli tvrdit, že počty romských žáků manipulují odpůrci praktických škol. Není i takové sčítání Romů v rozporu s Listinou práv stejně jako vyplnění kolonky národnost při sčítání lidu? Koho budeme vizuálně sčítat příště?

„Romské děti také méně často navštěvují mateřské školy. Náprava je v integraci … zde pomocí aspoň jednoho povinného ročníku mateřské školy pro všechny děti.“ Na rozdíl od ministryně Valachové, která mlží krasořečmi o kvalitě žáků nastupujících do prvních ročníků základní školy, Uhlova slova vlastně potvrzují, že zavedení povinného posledního ročníku mateřské školy je především snahou o řešení romské problematiky. Menšina tak trestá většinu, zboží se prodává ve falešném obalu. Odtud konečně pramení i úvahy ministryně Valachové o obědech zadarmo pro žáky do třetí třídy. Odtud konečně pramení celá ta současná inkluzivistická šaráda. Proč to nejde říci narovinu?

Autor pak dává do souvislostí Romy a migranty. Pokud prý někdo zdůrazňuje, že Romové a migranti musejí dodržovat české zákony a české zvyky, tak „je to svědectví o xenofobii či jiných předsudcích.“ Důvod? „Pokud jde o zákony a jiná závazná pravidla, je to pravda, a není to třeba ani zdůrazňovat,“ vysvětluje Uhl. Co je xenofobního na tom, když příchozího upozorním, že má dodržovat místní zákony a zvyky? Je snad už xenofobní cedulka o zakládání ohňů v lese nebo nevyklánění se z oken jedoucího vlaku? Má smysl takto nesmyslně „přecitlivělý“ přístup? Neměli by se naopak všichni Romové a migranti včas dozvídat o našich zákonech a zvycích?

Uhl varuje, že „v integračním procesu nesmějí být Romové manipulováni.“ Proč je však v integračním procesu Romů manipulována česká veřejnost? Inkluze, snaha omezit praktické školy, povinný předškolní rok mateřské školy, obědy zadarmo – to vše má jednoho společného jmenovatele. Jenomže se to nesmí říkat. Prolomení tabu a pravdivé pojmenování problémů jak s integrací Romů, tak se současnou migrací je ihned odsouzeno jako projev xenofobie nebo rasismus. Jestliže je podle Uhla integrace „proces založený nejen na dobrovolnosti Romů, ale i na svobodné vůli rostoucího počtu Romů i příslušníků většiny spolupracovat“, pak ji nemůžeme zakládat právě na manipulaci a tabuizaci.

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. listopadu 2015 v 9:53  

Dřív se se tomu říkalo cenzura, teď se to nazývá politická korektnost, ale je to prakticky totéž.

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. listopadu 2015 v 11:17  

Tleskám kolego.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. listopadu 2015 v 21:51  

Neměli by se naopak všichni Romové a migranti včas dozvídat o našich zákonech a zvycích?

Migranti možná. Jsem ovšem přesvědčen, že docela dobře vědí do čeho jdou. Jinak by do Evropy nešli. A do Česka už nechtějí. Prý si to zavolali. Ale Romové? Žijeme tu přece už pár set let. Známe dobře svoje práva a dokážeme se jich domoci. Poměrně úspěšně.
Máme nemálo úspěšných lidí. Třeba s Petrem Torákem je tu zajímavý rozhovor. Z Česka odešel až po maturitě. Střední školu tedy absolvoval diskriminaci navzdory. Když se chce...
Ale zpátky domů se mu moc nechce. Aby šel příkladem. Tedy domů, spíš do České republiky. V Británii se mu dostalo významného ocenění. '...si jako policista plní svoje sny. Pořádá přednášky ve školách nebo společenské akce, pomáhá imigrantům, zakládá spolky.' Mohl by i tady nezanedbatelně pomoci.
'Jakmile děti dostanou větší šance, jakmile vyjdou školu a v okolí nebudou předsudky, myslím, že se Romové začnou ukazovat mnohem více v roli doktorů, policistů, politiků.'
Vrátil by se. 'Samozřejmě, pokud by se naskytla hodně dobrá příležitost a nabídka v politické sféře, tak by se nad tím zamyslel.'
Škoda. Mohl by mu někdo říct, že může do politiky vstoupit jako kterýkoli občan čr. A tak jsem z toho takový smutný. Nezanedbatelně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.