Video: Jirka a právo na adekvátní vzdělání

středa 11. listopadu 2015 ·

Dospělí mívají někdy tendenci rozhodovat za vlastní děti, protože mají životní zkušenosti, které jejich dětem zatím chybí. Někdy by si chtěli jejich prostřednictvím plnit svá neuskutečněná přání. Jindy by své děti rádi uchránili před chybnými kroky, kterých se sami dopustili. Jak často slýcháme věty: "Kdybych se víc učil, mohl jsem to někam dotáhnout."


Bylo by hezké, kdyby se nám podařilo nasměrovat děti tak, aby se na své životní pouti setkávaly jen se samými úspěchy. Nezapomínejme, že cesty k životní spokojenosti a naplněnosti mohou být velmi různé a čekají na nás různé křižovatky. Posilujme v dětech jejich silné stránky a dbejme na to, aby se jim dostalo adekvátního vzdělávání, které odpovídá jejich potřebám. Spokojenost našich dětí a jejich uplatnění v dospělosti nezajistí ani maturita, ani vysokoškolský diplom, ale pouze pocit, že jsme na správném místě, kde můžeme realizovat své dovednosti.

Když nebudeme poslouchat hlasy našich dětí, nesmíme se pak divit, že děti volají o pomoc způsobem, který vypadá jako lumpárna.

Jirka dostal šanci rozhodovat o svém životě. Jak myslíte, že by se jeho příběh odvíjel dál, kdyby zůstal na škole, která neumí přizpůsobit vzdělávání individuálním potřebám dětí?



Napište svůj příběh a podělte se o zkušenosti.

Sledujte stránku na Facebooku Hlasy dětí.

Napište svůj názor na práva dětí na Twitteru Hlasy dětí.

Aktuality na www.hlasydeti.cz.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. listopadu 2015 v 20:00  

Jirka se nakonec dostal na základní praktickou školu, kde se mu daří a kde je spokojený.
Ale jak se mu bude dařit v příštím školním roce, až tato škola začne učit podle RVP ZV ????

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.