Přečtěte si: Škola bez žáků bude terno

pondělí 9. listopadu 2015 ·

Ve školství přituhuje. Všechny možné jurodivé nápady, které dlouhá léta kolotaly svým životem různě po ministerstvu (podporované vlivovými skupinami), se dočkaly.


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Existují jen dva základní přístupy k financování školství: nákladový a normativní.

Nákladový systém znamená, že je dán určitý počet škol. Učitelé dostávají tarifní mzdu X, ředitelé Y, školníci Z a tak dále. Tyto sumy se sečtou, vynásobí dvanácti a vznikne roční rozpočet na mzdy. Podobně se vypočítají náklady na vytápění, osvětlení, učebnice a vše ostatní. To vše sečteme po okresech a krajích, a je to. Aby se takovéto „nákladové“ školství nezhroutilo – musíme velmi tvrdě určovat počty učitelů, škol, mezd, nakupovaného nábytku apod., k čemuž potřebujeme silnou centrální autoritu. Takový systém u nás fungoval třeba za komunismu. Nyní stát nemá takovou sílu ani omylem.

Vznikne finanční rozvrat.

Naopak normativní přístup vychází z logiky, že u nás máme asi dva milióny žáků či studentů, na které vydáme asi 140 miliard ročně (rozpočet školství). Na jednoho žáka tedy vychází asi 70 tisíc. Nechť se tedy přesně tato částka, tzv. „normativ“, vyplácí každému žákovi, a sice ve prospěch konkrétní školy, kterou navštěvuje. To je obecně spravedlivé, neboť záleží na vzdělání každého žáčka. Školství tak ovlivňují žáci (jejich rodiče), kvůli jejichž vzdělání se na školství tak velká část daní dává.

To je správné a spravedlivé.

6 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 15:45  

"Nechť se tedy přesně tato částka, tzv. „normativ“, vyplácí každému žákovi, a sice ve prospěch konkrétní školy, kterou navštěvuje."
-------------
No nevim, nebylo by lepsi, kdyby se vyplacela te verejne skole, kterou by zak mel navstevovat podle sveho bydliste?

Janek Wagner řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 17:28  

"vyplacela te verejne skole, kterou by zak mel navstevovat podle sveho bydliste?" Proč?

Simona CARCY řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 17:35  

No protoze se nekteri nedokazou zbavit okovu zvyku, ze stat moudre kona a my jsme voli. Necht zak svobodne nohama hlasuje, do ktere skoly se rozhodne vstoupit a kam svuj danovy pripevek vlozi. Samozrejme jmenem nezletilych tak bude konat ale spravne danovy poplatnik.

tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 18:35  

Škola bez žáků - to je, myslím, dost hloupě demagogický a podpásový argument. Např. v Sasku je stanoveno, že běžná třída nesmí mít méně než 13 žáků a je to tvrdě dodržováno i u venkovských škol. J. Týř

Jenyk řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 22:00  

Ano, je to jasně podpásový argument. Ale co můžeme čekat?
Financování na žáka: "To je správné a spravedlivé." - teoreticky je, ale nějak to prakticky nefunguje. Viz současný stav SŠ.
"Necht zak svobodne nohama hlasuje, do ktere skoly se rozhodne vstoupit a kam svuj danovy pripevek vlozi." - v některých městech nám tak vzniknou kus od sebe černá ZŠ a bílá ZŠ. (Škola podle bydliště? Někde to mají a má to i některá pozitiva, je to věc rozhodnutí s přihlédnutím ke zkušenostem.)
Nějak mi v diskuzi chybí odkaz na finský vzor. Zde mimořádně nenabízí řešení?

Jiri Janecek řekl(a)...
10. listopadu 2015 v 8:48  

"vyplacela te verejne skole, kterou by zak mel navstevovat podle sveho bydliste?" Proč?
------------------
1. Protoze skolni dochazka je povinna, mel by ji stat zajistoval vsem a zdarma a co nejblize mistu bydliste. Podobne jako treba lekarskou peci... Jestlize nechate zaky hlasovat nohama, budete bud nekde umele vydrzovat spatnou skolu s polonaplnenou kapacitou a nebo ji zrusite a prinutite tu polovinu deti jezdit 10 kilometru do nejblizsiho mesta.
2. Nemyslim si, ze by volna konkurence a trzni principy nejak extra dobre fungovaly v pripade vzdelavani:
a) konkurujici si subjekty saji z jednoho ceciku... O uspesnosti a neuspesnosti (resp. existenci) skol nerozhoduje zadny danovy poplatnik svym rozhodovanim, ale urednik zrizovatele, vztahy mezi zrizovatelem a reditelem...
b) vzdelani neni chleba, ktery kupujete kazdy den a u ktereho muzete posoudit, kdo ho pece dobre a kdo ne a u koho budete kupovat a u koho ne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.