Přečtěte si: Rok před školou povinně do školky. Skončí to u povinných jeslí

pondělí 9. listopadu 2015 ·

Parlament zpracovává další novelu školského zákona. Ta mimo jiné zavádí povinnou roční předškolní docházku. Školky možná zvládnou dopřipravit pro školu nějaké zanedbané děti, na druhou stranu to znamená, že rodiče zas přijdou o kus odpovědnosti za výchovu. Výsledek? Víc dětí, které je třeba dopřipravit. Třeba v povinné předpředškolní třídě.


Z článku Gabriela Plesky v Penize.cz vybíráme:

Pokud novela v tomhle znění projde a začne příští rok platit, čeká nás (to je rodičovský plurál – mě osobně to samozřejmě nečeká) tohle přezkušování jako úplně první. Naše děcko totiž sice do školky chodí, ale ne do té, která se bere za plnohodnotnou předškolní výchovu. Necítím to jako ohrožení, počítám, že do té doby zvládneme i ty zatracené tkaničky. Ale přijde mi to takové... legrační. Ono se totiž zcela zaručeně přijde na to, že určité procento dětí přichází do povinného předškolního ročníku mateřinky fatálně nepřipraveno. Že zdržují ostatní a že učitelé se jim musí věnovat nad míru. I zavede se povinný předpředškolní ročník – a nakonec nám preventivně budou odvážet děti hned po porodu do celotýdenních jeslí, protože je tu riziko, že určitá část rodičů by jejich výchovu nezvládala. Děkuju pěkně.

Je to postavené na hlavu: škola nezvládá řešit problém, za který nemůže, problém v rodinách. Řešení? Hodíme to na školu mateřskou. Tím se ovšem problém nevyřeší, jen se odsune. A jen posílí pocit, že za výchovu vlastně nejsou až tak odpovědní rodiče.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.