Přečtěte si: Ministryně mění Chládkovy plány a s námi se nebaví, stěžují si zástupci škol

středa 4. listopadu 2015 ·

Zástupcům ředitelů škol se nelíbí, že ministryně Valachová mění domluvené změny ve školství a neprobírá to s nimi. Kritizují změny v přijímacích zkouškách na střední školy či v novém systému placení učitelů. Kateřina Valachová se hájí, že s nimi komunikuje v rámci tripartit a osobní schůzky s každým nejdou zvládnout.


Z článku Markéty Hronové v iHNed.cz vybíráme:

Valachová přitom není z opoziční strany, školství tedy dál vede sociální demokracie, přesto se řada Chládkem plánovaných věcí výrazně mění. "Ve školství chybí stabilní prostředí. Dohody se nedodržují, o změnách se dozvídáme pozdě," ohrazuje se Jiří Kuhn, předseda Asociace ředitelů gymnázií. Řada dalších organizací, které zastupují ředitele mateřských, základních či různých typů středních škol, si stěžuje na to, že s nimi ministryně osobně nekomunikuje.

Ta má na spolupráci jiný pohled. "Nemyslím si, že bych se školskými asociacemi mluvila nedostatečně. Probíhají pravidelná jednání velké i školské tripartity, kde jsou tyto organizace zastoupeny," hájí se Valachová. Jenže zástupci škol byli z minulosti zvyklí řešit svoje záležitosti přímo s ministrem. "Sjednat si schůzku s paní ministryní Valachovou je téměř nemožné. Dříve jsme jednali přímo s ministrem, teď nás odkazují na náměstky," nelíbí se Jiřímu Zajíčkovi z Unie školských asociací.(...)

"Snažím se mluvit se všemi organizacemi, ale bohužel není v mých silách sejít se s každým osobně," připomíná Valachová, že diskutuje s řediteli škol při svých cestách po krajích. Zástupcům asociací ale přijde nefér, že jednotliví ředitelé mají stejné či větší slovo než jejich organizace mluvící za desítky škol.

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 13:01  

Na náměstky ministryně školství je delegována pravomoc i zodpovědnost za danou oblast
Paní ministryně školství tu, myslím, není od toho, aby řešila jednotlivé nářky. Od toho má náměstky atd. Věcně příslušní zodpovědní pracovníci nechť se, myslím, řádně a včas zodpovídají za to, jak své úkoly na základě své pravomoci a zodpovědnosti plní. Pozice náměstků a státního tajemníka MŠMT je stabilizována služebním zákonem. Náměstci paní ministryně tedy , myslím, mají podmínky pro řádnou práci. Nechť tedy především oni v rámci své působnosti jednotlivé problémy řeší. J. Týř

Unknown řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 13:43  

a se s vámi nemá co bavit,zařiďte si profesní komoru jako doktoři nebo advokáti a pak se uvidí

Jenyk řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 20:39  

Chtějí snad ředitelé tvrdit, že spolu s nimi vymyslel Chládek skvělý kaierní řád a nová ministryně ho zlikvidovala?

Unknown řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 12:45  

kariérní neboli postupový neboli vertikální systém je ve školství nesmysl,jelikož jsou zze pouze tři pozice :učitelská,zástupcovská, ředitelská ,proto je kariérní řád budován horizontálně(viz vzpomínané finsko),tento systém slouží k zabezpečení plné aprobovanosti,všichni víme,jak je to dnes složité vzhledem k malému počtu žáků (nemluvím o praze a stř.kr.)ta kže kariérní řád spočívá v tom,že učitel jedné aprobace fyzika učí na jedné škole 6 h fyziky,jestli se chce uživit musí na jiné škole si sehnat další fyziku (finský učitel odučí 30 hodin na třech školách,pěkný záhul vážení kolegové) a kariérní řád spočívá v tom že si sám,na své náklady,ve svém čase dostuduje dálkově chemii a sexuální výchovu a nemusí se honit,je na jedné škole kde učí své předměty,kdo se uchází u místní šk. rady na post ředitele tak je bc. učitel a ing, ekonomie,nebo bc. marketingu apod. o tom je na západě kariéra ve školství...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.