Přečtěte si: Dětem chybí pocit, že si něco musí zasloužit, říká školní psycholog

neděle 15. listopadu 2015 ·

Psycholog Zdeněk Krpoun pracuje na základních a středních školách v Třebíči. Řeší spoustu problémů dětí a vidí, jak je dnes rodiče vychovávají. Tvrdí, že dnešní děti neumí být vděčné. „Dnes si naše děti neváží věcí, neumějí se dělit,“ říká. Podle něj za to může výchova, rodiče se dětem nevěnují.


Z rozhovoru Hany Jakubcové s Zdeňkem Krpounem v Jihlava.iDNES.cz vybíráme:

Zdá se mi, že jsme teď velmi pečující generace rodičů. Dřív se nebral na děti takový zřetel jako dnes, kdy se o nich často mluví i v reklamních heslech. Jsou nazývány těmi nejdůležitějšími lidmi na světě.

Není péče jako péče. Co do dárků, hraček, hmotných věcí mají děti péči historicky největší. Ale ukazuje se, že je to špatně. Děti jsou totiž strašně psychicky deprivované co do pěstování skromnosti, vděčnosti, sounáležitosti s druhými. To, že musíme brát ohled na druhé, se dnes nepěstuje. Je to hlavní kámen úrazu, proč se současné děti chovají, jak se chovají. Rodiče si myslí, že když dětem koupí tablet a skvělý počítač, udělají pro ně to nejlepší. Jenže dětem chybí to, že si něco musí zasloužit.

Schopnost být vděčné?

Přesně tak. Vděčnost je emoce, která není vrozená. Máme šest vrozených emocí, se kterými žijeme bez ohledu na to, zda jsme z Evropy, Afriky nebo Asie. Ale vděčnost je cit, který se pěstuje výchovou. Dnes si naše děti neváží věcí, neumějí se dělit. Když nemají ohled na druhé, chovají se agresivně, středem jejich zájmu jsou ony samy. Jsou ty nejmilovanější, protože jim rodiče říkají „jsi naše zlatíčko, to nejlepší, co máme“. To ale rodiče říkat nemají. Jsou i studie založené na rozboru rozhovoru mezi dětmi a rodiči.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
20. listopadu 2015 v 16:39  

Co všechno si děti musí zasloužit?
Třeba to, že se narodily?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.