Otevřený dopis občanské iniciativy Skutečně zdravá škola ministryni školství

neděle 8. listopadu 2015 ·

Otevřený dopis paní ministryni školství, mládeže a tělovýchovy na téma Obědy zdarma pro děti 1. - 3. třídy a zlepšení stravování - žádost o přizvání do debaty.


Vážená paní
Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

ministryně školství, mládeže a tělovýchovy

Karmelitská 7
118 12 PRAHA 1

Ve Vsetíně 2. listopadu 2015

Obědy zdarma pro děti 1. - 3. třídy a zlepšení stravování - žádost o přizvání do debaty
Vážená paní ministryně,

jako zakladatel občanské iniciativy Skutečně zdravá škola bych rád reagoval na Vaše vyjádření, které jsem zaznamenal na serveru Lidovky.cz (http://www.lidovky.cz/skolaci-budou-mit-obedy-zdarma-chce-to-ministryne-valachova-pqi-/zprávy- domov.aspx?c=A151027_155808_ln_domov_ele).

V článku je mimo jiné zmíněno, že chcete s odborníky jednat o možnostech zvýšení kvality školních obědů, a jistě projde širokou debatou i téma obědů zdarma. Rád bych v této souvislosti nabídl naše zkušenosti v oblasti školního stravování a požádal o přizvání do zmíněného okruhu odborníků.

Lepší školní stravování prosazuje iniciativa Skutečně zdravá škola už dva roky. Při plnění programu Skutečně zdravá škola zlepšují školy kulturu stravování již nyní, a to v rámci stávající právní normy. Věříme ale, že změna vyhlášky o školním stravování, především tzv. spotřebního koše, by výrazně pomohla k dalším pozitivním změnám a nabízíme i možná řešení vyzkoušená v praxi jak v České republice, tak v zahraničí.

Ačkoli rozumíme potřebě podpořit sociálně slabší rodiny, za dobu našeho působení se nesetkáváme ani tak s problémem vysoké ceny školních obědů (nepamatuji si ani jeden případ), ale především s tím, že děti jedí “s požehnáním zákonů” nezdravě, z nekvalitních potravin, za použití chemických dochucovadel a polotovarů, a v neposlední řadě se jídlem ve velkém plýtvá. Věřím, že jen omezení plýtvání by mohlo být součástí řešení, aby si každá rodina mohla školní obědy dovolit. Proto je ale třeba zvýšit kvalitu pokrmů, zlepšit prostředí jídelen a vzdělávání žáků, pedagogů, pracovníků jídelen a rodičů. A o tom bychom v odborném kruhu chtěli diskutovat.

Děkujeme za zvážení naší žádosti a věříme, že společně můžeme dobré české školní stravování ještě vylepšit.

S přáním hodně štěstí a sil ve vedení našeho školství

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

zakladatel občanské iniciativy Skutečně zdravá škola

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. listopadu 2015 v 20:28  

dříve jsme měli jenom školy,pak jsme měli i zdravé školy (ty ostatní byly nezdravé) a teď máme i skutečně zdravé školy (ty zdravé školy nejsou asi zdravé školy) a budeme mít i .....

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. listopadu 2015 v 20:56  

Takže po Skutečně zdravé škole přijde
Pravá skutečně zdravá škola, a pak už jen
Pravá skutečně zdravá škola jako od maminky.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. listopadu 2015 v 21:39  

Nejvyšším stupněm bude "Zdravá škola Tomáše Feřteka".

Simona CARCY řekl(a)...
8. listopadu 2015 v 21:46  

Neslo by uz ty dopisy ministryni zase posilat postaru a tedy zalepene? Nemine den, aby nekdo neadresoval otevreny dopis. Dobrocinne edukativne zamerene neziskovky uverejnuji moudra videa, organizuji diskuzni stoly nejrozmanitejsich tvaru, pro experta na vzdelavani neni kam plivnout a dalsi a dalsi resi inkluzi, svaciny, ovoce, mleko, matematku, prijimacky, maturity a kdovi co jeste. V dobe, kdy je evropska civilizace ohrozena internimi diletanty a jednou oberdiletantkou, domaci vzdelavaci experti resi, kterou skladbu by mel hrat orchestr na evropskem Titaniku. Nezni to moc optimisticky, ale neni duvod - vzdyt je vyroci porazky na Bile Hore.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. listopadu 2015 v 21:53  

To je můj problém, že nevidím až tak daleko a vysoko.
Proto také jenom učiteluji. Jak já bych si ale zakonzultantoval nebo zaodborničil do mrtě.

tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 1:01  

Z hlediska zákona je elektronicky zveřejněný dopis neúčinný a správní orgán není povinen na něj reagovat. Správní řád určuje správnímu orgánu povinnost reagovat i na elektronické podání, pokud jej jeho autor doručí do tří dnů doporučeně poštou nebo fyzicky do podatelny v listinné podobě, nebo když mu ho pošle elektronicky s elektronickým podpisem. Takhle to myslím je - viz Správní řád. Jiří Týř

Unknown řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 17:36  

skutečně zdravá škola bude prosazovat nejnovější trendy jako např "prsa a koule"......

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.