Na českobudějovickém Gymnáziu Jírovcova experimentovali s ohněm i mědí

sobota 28. listopadu 2015 ·

Českobudějovické Gymnázium Jírovcova ve čtvrtek 26. listopadu hostilo ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) workshop pro učitele chemie. VŠCHT se dlouhodobě zajímá o kvalitu výuky přírodních věd a o zvýšení zájmu studentů o tyto obory, a proto se snaží učitelům pomoci studenty v jejich hodinách zaujmout. Akce byla součástí podzimní série regionálních workshopů pro učitele chemie, které se konají v rámci projektu Amgen Teach, který financuje Nadace společnosti Amgen.


Experimentování jako nedílná součást výuky chemie


Pro zájemce z řad středoškolských učitelů a učitelů II. stupně základních škol byl připraven program, který si klade za cíl motivovat k atraktivnějšímu a efektivnějšímu pojetí výuky chemie a přírodních věd na středních školách v České republice. Workshop obsahoval tři části, v rámci nichž byly představeny netradiční pokusy z tematických oblastí: reaktivita mědi, princip elektrolýzy a demonstrační pokusy pro výuku. Součástí workshopu byl také seminář o využití badatelsky orientovaného experimentování v hodinách, který pomohl rozvést diskuzi o důležitosti experimentů v hodinách chemie i jiných přírodních věd. „Vzdělávání pedagogických pracovníků patří k dlouhodobým cílům VŠCHT a těší nás, že jim umožňujeme zlepšovat přístup k moderním poznatkům a metodám z oblasti přírodních věd a jejich výuky. U pokusů se zaměřujeme na badatelsky orientované experimentování, protože je důležité, aby žáci během realizace pokusů podstatu dějů objevovali a chápali sami. To je zároveň klíč k tomu, aby je výuka přírodních věd bavila,“ shrnuje prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor VŠCHT Praha. „Pořádání workshopu v rámci programu Amgen Teach považujeme za skvělou příležitost, jak předat nové poznatky přímo učitelům a jejich prostřednictvím také žákům. Učební metody se neustále vyvíjejí a je nutné, abychom v tomto ohledu udrželi krok s moderními trendy,“ říká Mgr. Pavel Kavřík, ředitel Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích.

Amgen Teach podporuje výuku mladých chemiků

Podzimní série regionálních workshopů pro učitele chemie je další z řady aktivit celorepublikového programu Amgen Teach, který byl v České republice zahájen v roce 2014 a od doby svého vzniku spolufinancuje vzdělávací aktivity VŠCHT Praha. Cílem programu je propagovat badatelsky orientovanou výuku přírodovědných předmětů a tím i zájem studentů o přírodní vědy. „Poptávka po pracovní síle v oboru farmacie, biochemie a dalších přírodovědných oborech neustále roste. Je tedy zcela přirozené, že má naše společnost zájem podílet se na tom, aby nová generace našich potenciálních spolupracovníků byla co nejkvalitnější a měla pro experimenty patřičný zápal,“ dodává PharmDr. Mark Bachleda, MBA, ředitel společnosti Amgen, jejíž nadace program Amgen Teach financuje. Tento program poskytne na organizaci odborných workshopů a vzdělávacích aktivit pro učitele přírodních věd v České republice téměř 3 miliony korun do konce roku 2016. V květnu příštího roku se v rámci programu Amgen Teach uskuteční ještě Jarní regionální workshopy chemie.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.