Ministryně školství od sjednocení péče práv dětí neustupuje

středa 4. listopadu 2015 ·

Ministryně Valachová od spolupráce směřující ke sjednocení péče práv dětí neustupuje, jen se podpis memoranda odkládá.


"Důvod je čistě organizační, je nezbytné souhlasné stanovisko Asociace krajů, neboť právě kraje zřizují některé typy těchto zařízení. Od počátku na to upozorňuji, ale jde samozřejmě o společný zájem všech tří ministrů dotčených resortů. Schůzka se měla konat 30. října, nyní se přeložila na 20. listopadu. Čekáme tedy na toto jednání, a pak není problém memorandum neuzavřít. Debata o transformaci péče o ohrožené děti se celospolečensky vede dvacet let, vede ji soustředěně dva roky i tato vláda, neboť si problémy související s právy dětí, ústavní péčí a jistou roztříštěností problematiky, uvědomuje. Vycházím z programového prohlášení vlády a jejich dalších strategických dokumentů, a právě proto ministryni Marksovou v jejich snahách podporuji s tím, že od počátku trvám na tom, že zařízení, která jsou v gesci MŠMT, tedy ta pro výkon ústavní a ochranné výchovy a pro preventivně výchovnou péči (diagnostické a výchovné ústavy, dětské domovy se školou a střediska výchovné péče) pod námi nadále zůstanou, neboť v těchto zařízeních probíhá výchovně vzdělávací proces zajišťovaný vysoce kvalifikovaným personálem. S tím ale ministryně Marksová od počátku počítá. Bude na ni také vyjednat shodu s ministerstvem zdravotnictví. Právě MPSV totiž připravuje věcný záměr zákona o rodině, který má předložit vládě příští rok a který má právě sjednocení péče práv dětí kromě jiného řešit. Memorandum je pouze první krok," upřesňuje ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Její tisková mluvčí Jarmila Balážová dodává, že Valachová zatím komunikuje a chce komunikovat s Federací dětských domovů a dalšími představiteli zařízení, která MŠMT zřizuje, aby znala jejich názor. Kromě toho chystá resort projekt financovaný z evropských prostředků, jehož cílem má být monitorování potřeb dětí ve zmiňovaných zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy a pro preventivně výchovnou péči, a také podmínek, ve kterých s těmito dětmi a mládeží pracuje kvalifikovaný personál.

6 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 17:09  

od spolupráce směřující ke sjednocení péče práv dětí neustupuje

Hodnou chvíli si tuto formulace opakuji, a nevím hlavy paty.
sjednocení péče práv dětí... sjednocení péče práv dětí... sjednocení péče práv dětí

Unknown řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 18:29  

Taky nevím, ale nám pocit, že jde o to nahradit pedagogické pracovníky dětských domovů nekvalifikovanými pečovatelkami.

Simona CARCY řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 5:33  

Zda se, ze ministerstvo mluvi jinou reci. To podezreni tu bylo dlouho, ale ted je to jasne!

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 23:09  

Pořád nad tím přemítám. Sama ta formulace bez souvislostí 'sjednocení péče práv dětí'.
Je to nějaký překlep, nebo mi prostě něco uniká. Jak to mám chápat? Je to česky?

Unknown řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 23:25  

Spíš je to nesmysl. V té nové vyhlášce se podobných najde spousta.

Unknown řekl(a)...
6. listopadu 2015 v 10:31  

nico: paní ministryně je právničkou,je to právnický njuspík

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.