Ústřední školní inspektor navštívil Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem

čtvrtek 8. října 2015 ·

Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys navštívili v pondělí 5. 10. Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem. V rámci své návštěvy diskutovali s vedoucím střediska a se zástupcem Správy uprchlických zařízení MV ČR o zajištění výchovně-vzdělávacích a volnočasových aktivit dětí a mládeže, navštívili vyučování ve třídě pro žáky ve věku povinné školní docházky a s pedagožkou, která v této třídě působí, diskutovali o možnostech podpory výchovně-vzdělávací činnosti i snazší adaptace žáků a o možnostech podpory práce pedagogů.


Následně navštívili dětské centrum určené pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, diskutovali s pedagožkami působícími v tomto centru, seznámili se s realizovanými aktivitami, s materiálním vybavením a výchovně-vzdělávacím zázemím a rozebírali možnosti podpory výchovně-vzdělávacích a volnočasových aktivit dětí a mládeže i možnosti podpory práce pedagogů.

Po závěrečném zhodnocení vedení České školní inspekce doporučilo vedení zařízení zajistit přítomnost tlumočníka alespoň při úvodním setkání nejen pro dospělé osoby, ale také pro děti a mládež s cílem vysvětlit jim v jejich jazyce nastalou situaci, nastínit jim činnosti, které budou v rámci výuky nebo volnočasových aktivit realizovat, a odpovědět na jejich dotazy. Dále vybavit dětské centrum vícejazyčnou, zejména arabsky psanou literaturou pro děti a mládež a také využívat internetové zdroje (např. kanál YouTube) pro promítání pohádek a filmů pro děti a mládež pocházejících z jejich jazykového prostředí.

Zdroj: ČŠI

6 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
8. října 2015 v 7:54  

V Bělé pod Bezdězem, to bude teprve inkluze!

Tajný Učitel řekl(a)...
8. října 2015 v 9:27  

Po závěrečném zhodnocení vedení České školní inspekce doporučilo vedení zařízení zajistit přítomnost tlumočníka...

Fakt, že český ministr vnitra na setkání evropských ministrů řve česky o Mnichovu, protože neumí žádnou cizí řeč krom ruštiny, ještě tak nějak nějak rozdýchat lze. Nepřítomnost tlumočníka pro děti v uprchlickém táboře, kde jsou rodiny, svědčí o míře nezájmu, neohleduplnosti a lhostejnosti, kterou lze jen stěží pochopit.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2015 v 10:16  

A už je i tady. V Duchcově ještě stačil rozpitvat moje touhy...
Takže teď tlumočníky do každé dědiny, školy i rodiny. Snad nikoho nenapadne posuzovat dělení podle jazykových specifik jako zavrženíhodnou a tedy i nepřípustnou segregaci.
Zaměstnejte ho tu někdo. Pane Soukale!!!

krtek řekl(a)...
8. října 2015 v 10:24  

Ale v záchytném táboře bych tlumočníky předpokládal i já. Chtít po uprchlících znalost jazyka předem, to jaksi z povahy uprchlictví snad ani nejde.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2015 v 10:33  

Tak já myslel, že anglicky dnes umí, kromě mě, kdekdo.
A příslušníci silových složek snad musejí mít maturitu. Leda by si zvolili matiku.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
8. října 2015 v 12:22  

Jak čulí na Britských listech: sem přicházejí příslušníci střední vrstvy, elita, hrozba násilí žádná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.