Přečtěte si: Ředitel školy kvůli pohlavku žákovi rezignoval. I přes zjevnou podporu

středa 7. října 2015 ·

Ředitel základní školy v pražských Bohnicích Miroslav Koranda, který čelil kritice kvůli pohlavku žákovi, v úterý rezignoval. Skončí ke konci školního roku. Korandy se přitom zastali kolegové, rodiče i ministryně školství. On sám rozhodnutí odůvodnil tím, že už déle nemohl snášet tlak, který na něj byl.


Z článku vj, kar, vj, cen v iDNES.cz vybíráme:

„Ne že by se mi chtělo končit, ale ten tlak se již nedal vydržet. Když nemáte důvěru zřizovatele, tak je toto určité řešení,“ vysvětlil MF DNES své rozhodnutí Koranda.

Místostarosta Prahy 8 pro školství Matěj Fichtner potvrdil, že se Koranda vzdal funkce ředitele, a to podle zákoníku práce k 30. červnu 2016, tedy ke konci školního roku. Podle Fichtnera to byl jednostranný právní akt. „Mohli bychom ho sice ještě odvolat, bude k tomu probíhat ještě nějaká diskuse, ale já se k tomu nepřikláním. Nicméně názory koaličních stran jsou různé a asi nelze nalézt jednoznačné řešení,“ dodal místostarosta.

7 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
7. října 2015 v 15:41  

Bude se po tomto incidentu a jeho výsledku někdo hlásit do konkurzu na ředitele (libovolné školy)?

tyrjir řekl(a)...
7. října 2015 v 16:18  

Bude. Doufejme. Učitelé ani ředitelé škol to nemají lehké a měli by spolu s rodiči, úřady atd kopat ve spolupracujícím týmu na stejnou branku. A rozlišovat důvody a podstatu různých faulů. Panu řediteli držím palce, aby se s tou situací dobře vyrovnal.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. října 2015 v 20:07  

Jó, kdyby tak rychle museli rezignovat opilci v parlamentu...

turistao 982 řekl(a)...
7. října 2015 v 21:13  

Pro tyjir 7.10.2015, 16.18 Rodiče nemají zájem kopat ve spolupracujícím týmu na stejnou branku. Za svoje působení ve školství (čtyřicet let, z toho dvanáct let ředitel školy) jsem zaznamenal, že rodiče daleko víc vyhrožují učitelům i řediteli, že se prostřednictvím ČŠI postarají o to, aby byl dotyčný (učitel nebo ředitel) odvolán ze svého místa. Úřady, včetně ČŠI, se učitele ani ředitele nezastanou. Toto skutečně chceme?

Unknown řekl(a)...
7. října 2015 v 21:31  

Obávám se, že učitelé budou čím dál méně zvládat žáky s poruchami chování a tito žáci, vědomi si svých "práv", budou čím dál agresivnější.
Pokud učitelé a ředitelé budou řešit své konflikty se žáky odchodem ze školství, nedovedu si představit, kdo nakonec bude učit.

tyrjir řekl(a)...
7. října 2015 v 22:00  

Sysifovská práce?

To, co učitelé právem namítají si myslím mohou včas uvědomit i rozumní rodiče, kteří pak budou s učiteli kopat na stejnou branku, tedy především směrem ke zřizovatelům, MŠMT, jím řízeným organizacím atd., které by jim měli dělat vrbu.

Parafrázuji tím tak trochu to, co řekla paní ministryně, které stále věřím, že svá slova postupně dodrží. V tom myslím ministerském chlívku, do kterého přišla to nemá lehké. Spoustu věcí musela prostě převzít. Některé věci jsou jí diktovány tzv. vyšším zájmem. Ještě nemohla ani otevřít všechny skříně, ve kterých mohou být další tzv. kostlivci. Projevuje myslím vůli dát věci do pořádku, ale je to dost sysifovský úkol, jehož splnění odvisí i od toho, zda dostane nebo nedostane potřebné peníze.

Nezbývá jí myslím nic jiného, než činit rozumné kroky. Do černé díry myslím žádná rozumná vláda ani ministr financí peníze v nepřidají v takové míře, jaká je potřebná. Kdyby to tak nebylo, znamenalo by to myslím podstatnou újmu kvalitě veřejného školství se všemi nepříznivými důsledky pro dobrou budoucnost, jejíž základy se kladou právě ve škole.

Jiří Týř

Viz Sysifovská práce

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. října 2015 v 22:24  

Skončí ke konci školního roku...
rozhodnutí odůvodnil tím, že už déle nemohl snášet tlak.


Pardon. Takže už jen necelých devět měsíců?
To ten tlak musí být doopravdy nesnesitelný.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.