„Učí“ se na vaší škole dětská práva? Měly by je děti vůbec znát?

pondělí 12. října 2015 ·

Zažili jste situaci, že o vás bylo rozhodováno bez vašeho vědomí? Jak jste se v této situaci cítili? Je jasné, že možnost rozhodovat záleží na věku a schopnostech daného člověka. Ale také ti, kteří ještě „nemají občanku“, by měli mít možnost se vyjádřit k věcem a událostem, které ovlivňují jejich život. Také by měli mít možnost znát svá práva, tj. práva dětí. Věříme, že tyto principy vám nejsou ve vašem profesním životě cizí.


Zařazení tématu dětských práv do osnov občanské nauky je už naštěstí běžné. Pokud máte ve vaší škole zájem o interaktivní pojetí „práv dětí“, nabízí se vám do konce října možnost takovou výukovou hodinurealizovat. Tato nabídka je tu samozřejmě i pro školy, které už se tomuto tématu v občanské nauce věnují. Jedná se o projekt „Nemluvím, stejně mě neposlouchají“, který vznikl v rámci informační kampaně „Právo na dětství“ v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí. Nabízí školám webové rozhraní akceproskoly.pravonadetstvi.cz ,kde učitelé občanské nauky najdou jednak hotovou metodiku hodiny o dětských právech, kterou lze přímo použít nebo se mohou jen inspirovat a z nabízených materiálů, kvízů, příběhů a aktivit si sestavit hodinu vlastní. Důležitou součástí projektu „Nemluvím, stejně mě neposlouchají“ je i domácí úkol – kvíz, který by měl každý žák vyplnit doma, společně se svými rodiči on-line. Žákům, kteří nemají přístup k počítači, by měl být kvíz vytištěn. Výsledky testu dorazí učiteli e-mailem, který zadá do systému a případně si jej může objednat na vlastní e-mail i samotný žák. Prvních 10 000 dětí, které kvíz vyplní, získá jako poděkování dárek v podobě audioknihy. Na výběr bude mít hned ze 3 zajímavých titulů. Stejným dárkem „Právo na dětství“ ocení i každého zapojeného učitele, protože je to právě jejich energie a zájem, které hrají v projektu důležitou roli. Přínosem spolupráce vaší školy na tomto projektu jsou i tištěné materiály - plakáty a infografiky na téma dětských práv. Bylo by hezké, kdyby mohly viset na všech školách a dětem se tak stále připomínat.

Akce „Nemluvím, stejně mě neposlouchají“ trvá do konce října 2015, stihnete se tedy ještě zapojit, ale webová podpora bude samozřejmě učitelům k dispozici i po skončení samotné kampaně.
Kampaň „Právo na dětství“ informuje širokou i odbornou veřejnost o transformaci systému péče o ohrožené děti a rodiny, která mění své zaměření z institucionální péče na péči náhradní – rodinnou – pěstounskou a klade především důraz na prevenci v rodinách. Vzhledem k tomu, že učitelé patří vedle lékařů k nejčastějším oznamovatelům „dětského ohrožení“, je třeba i je zapojit do nově se rozšiřující sítě pomoci nebo chcete-li spolupráce. Pokud žáci vycítí, že učitelé a škola berou jejich práva vážně a jejich názory je zajímají, zvyšuje se i pravděpodobnost, že se ve škole s případnými potížemi svěří nebo alespoň budou otevření v případě, že první signál vzejde od pedagoga.
Zapojte svou školu do projektu „Nemluvím, stejně mě neposlouchají“, získejte podklady, sebevědomější žáky a informovanější rodiče. Přihlásit svou školu můžete na akceproskoly.pravonadetstvi.cz v sekci ZAPOJTE SE.

Informace o dětských právech, pěstounství, prevenci v rodinách a transformaci systému péče o ohrožené děti najdete na www.pravonadetstvi.cz.


Infografika ve formátu PDF

2 komentářů:

Jirka řekl(a)...
12. října 2015 v 9:25  

„Učí“ se na vaší škole dětská práva? Měly by je děti vůbec znát?

Samozřejmě! Minimálně stejně dobře jako své povinnosti.

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. října 2015 v 10:54  

Ano. Naprosto zásadní je ale právo nevypovídat. Neboť, co řekne, bývá systematicky proti žáku použito.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.