TALIS 2013: Zkušenosti s využitím inovativní metody vzdělávání učitelů matematiky

pondělí 26. října 2015 ·

Jedním z výsledků šetření TALIS 2013 bylo zjištění, že čeští učitelé se málo zapojují do některých forem profesního vzdělávání - pouze cca 15 % českých učitelů zlepšuje své kompetence tím, že provádí individuální nebo skupinový výzkum. Tato forma vzdělávání je však v některých zemích velmi oblíbena a v matematice je hojně využívána například v Japonsku pod názvem „lesson study“. Právě vzdělávací aktivity typu tzv. lesson study začala Česká školní inspekce v rámci realizace projektu Kompetence III pilotně ověřovat i v České republice.


Výstupem pilotního ověřování je tato zpráva, která se snaží popsat zkušenosti s využitím zajímavé a inovativní metody vzdělávání učitelů matematiky v rámci převzetí zahraničního příkladu dobré praxe a jeho úpravy pro podmínky práce v českých školách.

TALIS 2013 - Lesson study (1,2MB PDF)

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
26. října 2015 v 22:28  

1. "pouze 15% ..." učitelů provádí výzkum? Je zde slovo výzkum chápáno v běžném slova smyslu? Kde jsou k nalezení výstupy takových výzkumů?
2. Metoda "Lesson study" pocházející z Japonska. Zřejmě nepřeložitělný termín jako třeba leadership. Jen škoda, že to Japonci publikovali pod anglickým názvem a nenechali nám k převzetí japonský.
3. Metoda spočívá v tom, že skupina učitelů + didaktik připraví hodinu k danému tématu, hodina reálně proběhne za přítomnosti členů týmu a je natočena na video. Následuje podrobný rozbor.
Kdysi dávno nám říkali, že takhle nějak bude brzy vypadat běžná příprava studentů učitelství na VŠ, že máme smůlu, že jsme jedni z posledních, kdo to nezažijí. To bylo za normalizace. A teď to tedy (v dokonalejší verzi) dorazilo na čši z Japonska.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.