První ročník Podzimní školy učitelů chemie naplnil vzdělávací centrum UniCRE moderními experimenty

neděle 18. října 2015 ·

Výzkumné a vzdělávací centrum UniCRE v Chemparku Záluží hostilo ve svých laboratořích mezi 9. a 11. říjnem první ročník Podzimní školy učitelů chemie. Akce se zaměřila na ukázku experimentů a moderních vyučovacích metod při výuce přírodních věd. Jedná se o další z řady vzdělávacích aktivit Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT Praha), realizovaných s podporou projektu Amgen Teach, který financuje Nadace společnosti Amgen. Podporu poskytl také Unipetrol, který dlouhodobě prosazuje propojení vzdělávání s praxí v chemickém oboru.


Inspirace a netradiční pojetí hodin chemie

První Podzimní škola učitelů chemie navázala na srpnovou Letní školu chemie uskutečněnou v laboratořích VŠCHT v Praze. Formou odborných seminářů připravila pro zájemce z řad středoškolských učitelů program, který si kladl za cíl motivovat k atraktivnějšímu pojetí výuky chemie a přírodních věd na středních školách v České republice. Současně se v rámci Podzimní školy učitelů chemie otevřela diskuze na téma podpory zvídavosti žáků a způsob, jak je efektivně motivovat pro další studium přírodních věd. „VŠCHT Praha se dlouhodobě významně podílí na celorepublikovém vzdělávání pedagogických pracovníků, kterým se snaží zlepšovat přístup k moderním poznatkům z oblastí přírodních věd a jejich výuky. Pro zájemce jsme připravili celou řadu zajímavých a netradičních experimentů v nových laboratořích centra UniCRE, například pokusy s elektrolýzou či určení hmotnosti vzduchu v místnosti. Podzimní škola chemie byla dalším příjemným setkáním těch, kteří mají rádi chemii, pokusy a kteří své zkušenosti s radostí předávají,“ shrnuje prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor VŠCHT Praha, pod jehož záštitou se celá akce konala.

Amgen Teach investuje do vzdělávání potenciálních kolegů

Podzimní škola učitelů chemie je součástí celorepublikového programu Amgen Teach. Ten byl v České republice zahájen v roce 2014 a od doby svého vzniku spolufinancuje vzdělávací aktivity VŠCHT Praha. Cílem programu Amgen Teach je propagovat badatelsky orientovanou výuku přírodovědných předmětů, která prohlubuje zájem studentů o přírodní vědy. „Poptávka po pracovní síle v oboru farmacie, biochemie a jiných přírodovědných oborech neustále roste. Je tedy zcela přirozené, že má naše společnost zájem podílet se na tom, aby nová generace našich potenciálních spolupracovníků byla co nejkvalitnější a měla pro experimenty patřičný zápal,“ dodává PharmD. Mark Bachleda, MBA, ředitel společnosti Amgen v České republice, jejíž nadace program Amgen Teach financuje. V České republice budou do roku 2016 v rámci programu Amgen Teach do organizace odborných workshopů a vzdělávacích aktivit pro učitele přírodních věd rozděleny téměř 3 miliony korun. V letošním školním roce se v listopadu uskuteční ještě Podzimní regionální workshopy chemie a v dubnu a květnu 2016 pak Jarní regionální workshopy chemie.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.