Přichází nová vývojová deska pro mladé inovátory postavená na technologii Intel

pondělí 19. října 2015 ·

Intel a zakladatelé Arduina* představili tvůrčí desku s vzdělávacím programem určeným pro mladé žáky.

  • Genuino 101 je první široce dostupnou vývojovou deskou postavenou na miniaturním modulu Intel® Curie™, který Intel představil na CES 2015.
  • Genuino 101 se snadno používá a je dostupný. Jako takový je ideální pro vzdělávací prostředí, tvůrce a vývojáře integrovaných zařízení.
  • Jako součást Arduino kurzu je určen k budování schopností studentů prostřednictvím praktických dovedností v programování, spolupráci a tvorbě.

Společnost Intel dnes ve spolupráci se zakladateli Arduina* oznámila chystané uvedení Arduino 101 (název v U.S.A.) a Genuino 101 (název mimo U.S.A.), dostupné učební a vývojové desky, která je ideální pro začínající tvůrce a pro vzdělávací prostředí. Genuino 101 je první široce dostupná vývojová deska postavená na miniaturním, vysoce energeticky efektivním modulu Intel® CurieTM.

Vedle toho, že se snadno používá a je vhodná pro základní vzdělávací cvičení, může být Genuino 101 využíván k výrobě prototypů technologických produktů, které se dokáží propojit a provádět výpočetní úlohy díky modulu Intel Curie. Cenově je srovnatelný se základními mikroovladačovými deskami, které jsou dnes na trhu, a je vybaven akcelerometrem, gyroskopem a spojením přes standard Bluetooth Smart*, což umožňuje vývoj inteligentních propojených zařízení.

Deska je součástí otevřené elektronické platformy Arduino, jež kombinuje volně dostupné hardwarové moduly, rozsáhlý ekosystém rozšiřujících komponent třetích stran a softwarové programovací prostředí, s jehož pomocí může interaktivní projekty vytvářet prakticky každý.

„Podporovat začínající podnikatele a mladé studenty bylo vždy pro Intel prioritou a partnerstvím s Arduinem přinášíme sílu Intelu nové generaci tvůrců,“ prohlásil Josh Walden, viceprezident a generální manažer divize New Technology Group při společnosti Intel. „S pokročilými funkcemi modulu Intel Curie zabudovanými přímo do desky Genuino 101, mohou mladí studenti, ale i vývojáři přivést k životu skutečně jedinečné, inteligentní a propojené vynálezy.“

Deska Intel Curie bude rovněž prototypovacím nástrojem pro účastníky nové reality show America’s Greatest Makers, již bude v roce 2016 vysílat Turner Broadcasting* a digitální platformy, v produkci CEO United Artists Media Group* Marka Burnetta.

Genuino 101 ve třídě

Genuino 101 bude začleněno do kurzu Creative Technologies in the Classroom (CTC), bude testováno Arduinem a současně instalováno ve více než třech stovkách škol. CTC je vůbec první formální výpočetní kurz tohoto typu pro základní a střední školy. Učitelům poskytne nástroje, podporu a sebevědomí potřebné k tomu, aby své studenty mohli uvést do základů programování, elektroniky a mechaniky. Intel bude v následujících letech s Arduinem úzce spolupracovat při zavádění programu CTC do škol po celém světě. Jakmile bude Genuino 101 ve třídách, pomůže vychovat novou generaci odborníků v technologickém průmyslu, podnikatelů a vynálezců.
„Na vývoji této desky jsme úzce spolupracovali s Intelem a nadále rozšiřujeme naše vzdělávací pomůcky tak, aby byly obohaceny o konektivitu a pokročilé funkce, které dnešní studenti-vývojáři požadují,“ říká Massimo Banzi, spoluzakladatel a generální ředitel Arduina. „Díky spolupráci s Intelem jsme dokázali oslovit globální komunitu začínajících tvůrců a studentů a poskytnout jim komplexní úvod do fyzického programování. Nyní mají k dispozici vyspělé a výkonné technologické řešení, které jim umožní proměnit jejich tvůrčí vize ve skutečnost.”

Genuino 101 bude uvedeno na trh v prvním kvartálu roku 2016 za doporučenou maloobchodní cenu 30 dolarů (zhruba 27 euro). Deska vyráběná společností Intel bude ve Spojených státech prodávaná pod názvem Arduino 101 a Genuino 101 mimo Spojené státy. Bude dostupná prostřednictvím katalogových distributorů a prodejců prodávajících další tvůrčí a inovátorské produkty od Intelu, například Amazon*, Conrad Electronic*, Farnell Element 14*, Microcenter*, Mouser*, RadioShack *, RS Components* nebo SparkFun*.

Intel, Intel Curie a logo společnosti Intel jsou ochranné registrační známky společnosti Intel ve Spojených státech a dalších zemích.

* Další názvy a značky mohou být majetkem svých vlastníků.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. října 2015 v 0:29  

komplexní úvod do fyzického programování

Jééé! To je paráda. Asi si udělám radost a něco si koupím.
Se slzou v oku vzpomínám na zlaté časy konce osmdesátých let, kdy jsme zaváděli předmět elektronické počítače a od mého vojenského útvaru jsme dostali vysloužilá ádétéčka. Několik desítek logicky deklarovaných instrukcí. Indikace pracovních registrů a především pak unikátní fyzická paměť postavená na feritových jádrech. Jo, jo. To už je dávno. Hele, příkon procesorové jednotky kolem kilowatu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.